Oud-topman Servatius aansprakelijk voor bouwfiasco

Oud-directeur Leks Verzijlbergh is aansprakelijk voor ten minste 10 miljoen euro schade die Maastrichtse woningcorporatie Servatius leed door de mislukking van de bouw van een campus bij de Universiteit Maastricht. De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De rechter zegt dat de oud-directeur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld omdat met de bouw werd begonnen terwijl nog veel onzeker was over de deelname van de gemeente en de universiteit en over de exploitatie en financiering. Bovendien handelde hij in strijd met de voorwaarden die de minister oplegde toen die toestemming gaf voor het semicommerciële project. De normen die de directeur heeft overtreden waren juist bedoeld om de woningstichting tegen financiële risico's te beschermen. „Nu dit risico is uitgekomen, is de schade als een gevolg van zijn onbehoorlijk bestuur aan hem toe te rekenen."

Toewijsbare schade kan nog oplopen

Servatius claimt in totaal 67 miljoen euro. De rechter vindt een bedrag van 10 miljoen euro in elk geval toewijsbaar, maar over het exacte schadebedrag wordt nog verder geprocedeerd. Er ligt bijvoorbeeld ook nog een verzoek van Verzijlbergh om het schadebedrag te matigen tot de verzekerde som: 2,5 miljoen euro.

Servatius is tevreden over het tussenvonnis. „Het is in lijn met ons betoog", reageerde directeur Gert Weenink.
Advocaat Paul Peters van voormalig directeur Verzijlbergh noemt de uitspraak teleurstellend. „Het mag ook duidelijk zijn dat wij het op sommige punten ook niet eens zijn met de rechter." De raadsman meent dat voor alle partijen nog steeds het belang bestaat om tot een schikking te komen. „Die bereidheid was er en is er bij ons. Deze uitspraak verandert wat dat betreft niet heel veel."

 



Reacties


Laatste nieuws