BAM merkt niets van stabilisering woningmarkt

Dat de woningmarkt zich stabiliseert, is nog niet zichtbaar in de resultaten van BAM. De bouw-groep heeft in de eerste negen maanden van het jaar slechts 910 woningen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog  1592. De totale opbrengsten bij vastgoed daalden met 65 miljoen, meer dan een kwart ten opzichte van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Nico de Vries verwacht dat het resultaat voor belastingen over 2013 aanzienlijk lager zal zijn dan de 291 miljoen euro verlies in 2012. Ook al door de dalende opbrengsten in het segment bouw en techniek – dat na drie kwartalen op een half miljoen verlies staat – noteert BAM een omzet van 5 miljard euro. Het resultaat voor belastingen is 23,6 miljoen euro. Voor de herstructurering van de Nederlandse activiteiten is voor het vierde kwartaal 25 miljoen euro uitgetrokken.

De Vries: "De verslechtering van de marktomstandigheden in Nederland hield aan gedurende de eerste negen maanden van 2013. Dit was van invloed op onze opdrachtverwerving, onze bedrijfsopbrengsten en resultaten, in het bijzonder in de sector Bouw en techniek en voor winkelvastgoed. Zoals wij hebben gerapporteerd bij de halfjaarcijfers, moesten wij operationele verliezen op een handvol grote projecten buiten Nederland onderkennen. Wij hebben maatregelen getroffen om de capaciteit van onze Nederlandse werkmaatschappijen, vooral in Bouw en techniek, terug te brengen."

De-risken

Er waren in het derde kwartaal geen nieuwe aanzienlijke verliezen op grote projecten, aldus De Vries. "Wij maken voortgang bij het 'de-risken' van deze grote projecten door het projectmanagement te versterken, commerciële onderhandelingen, het voorbereiden van claims en het investeren in technische oplossingen. De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden maken het uitdagend om nieuwe projecten te verwerven tegen een acceptabele prijs en met voorfinanciering. Wij herhalen onze prognose, die wij uitspraken bij de halfjaarcijfers. Wij verwachten dat het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen in de tweede helft van 2013 beter zal zijn dan in de eerste helft van het jaar. Het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het volledige jaar 2013 zal naar verwachting aanzienlijk lager zijn dan het vergelijkbare resultaat in 2012. Vooruitkijkend werken onze groepsmaatschappijen intensief aan de strategische agenda van de Groep met betrekking tot operationele verbetering en gerichte groei-initiatieven in services, multidisciplinaire projecten en internationale nichemarkten. Dit zal leiden tot betere operationele en financiële prestaties."



Reacties


Laatste nieuws