Nico Vijsma heeft geen spijt: "Ik heb gefraudeerd als een gek"

De Klimop-zaak waarover al zes jaar lang in rechtbanken wordt gesteggeld, is gisteren weer begonnen. Het OM ging dinsdag in hoger beroep tegen de forse strafvermindering die de verdachten vorig jaar kregen toegekend. Nico Vijsma, de 'Personeelschef' van de vastgoedfraude: "Ik heb gefraudeerd als een gek."

In 2012 was de teleurstelling bij het Openbaar Ministerie groot, toen bijna alle verdachten, van 'koning' Jan van Vlijmen tot voormalig Philips-directeur Will Frencken strafvermindering kregen. Pijnlijk voor het OM was dat Cees 'smeerkees' Hakstege, oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds, werd vrijgesproken van deelname aan twee criminele organisaties. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur.

'Geen spijt'

Het OM ging gisteren in hoger beroep tegen de strafverminderingen van de hoofdrolspelers in de vastgoedfraude. Nico Vijsma, de neef van hoofdverdachte en voormalig Bouwfonds-directeur Jan van Vlijmen, moest voorkomen. Hoewel hij aankondigde zich te beroepen op zijn verschoningsrecht, praatte hij honderduit: "Ik heb gefraudeerd als een gek. Ik wil mezelf niet vrijpleiten. Ik heb geen spijt."

Volgens het OM is Vijsma de 'personeelschef' van de organisatie achter de vastgoedfraude bij Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. In deze zaak zouden projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren jarenlang - met hulp van adviseurs, bankiers en notarissen - tientallen miljoenen bij hun bedrijven konden wegsluizen. In totaal werd zo'n 250 miljoen opgestreken.

Geld waaide binnen bij incompetente clowns

Vijsma nam geen blad voor de mond tegen de rechter: Bouwfonds Nederlandse Gemeenten werd eind vorige eeuw door "drie incompetente clowns" geleid, terwijl "het geld van de gemeenten de ramen binnenwoei." Bouwfonds, suggereert Vijsma, heeft het aan zich zelf te wijten dat het door hem en anderen is opgelicht. "Er heerste daar een negen-tot vijfmentaliteit. Het hele terrein van Bouwfonds in Hoevelaken was ingericht als een crematorium."

Vijsma kon zijn gaan gaan

Vijsma zegt bij Bouwfonds te kunnen "doen en laten wat hij wilde": "Niemand controleerde iets of wat. Zelfs na het vertrek bij Bouwfonds van zijn neef als directeur was er nog een jaar de krankzinnige situatie dat ik daar mijn gang kon gaan. Ik bemoeide me intensief met iedereen daar die dat wilde en ook met degenen die dat niet wilden natuurlijk."

De rechtbank veroordeelde Vijsma tot twee jaar gevangenisstraf. Het OM had vijf jaar geëist. De rechter hield in de uitspraak rekening met zijn leeftijd en zwakke gezondheid.



Reacties


Laatste nieuws