Rijksbouwmeester: 'Ziekenhuizen moeten stoppen zorgvastgoed te ontwikkelen'

Ziekenhuizen moeten terug naar de inhoud en ophouden zorgvastgoed te ontwikkelen. Dat zei Rijksbouwmeester Frits van Dongen op Business News Radio. Ziekenhuizen moeten terug naar hun kerntaak.

Van Dongen ziet hergebruik als de toekomst van het bouwen. "Ziekenhuizen hebben heel veel vastgoed en de functie van een ziekenhuizen is natuurlijk zieken verzorgen en niet vastgoed ontwikkelen," zei hij in een gesprek op BNR. "In de jaren negentig is een managementcultuur ontstaan en ging het over geldverdienen. Je moet eigenlijk terug naar de inhoud. Terug naar het kleinschalige en het verzorgen."

Uitgebouwd

Eerder deze maand deed de rijksbouwmeester al stof opwaaien met zijn oproep tot een algehele bouwstop: "Nederland is uitgebouwd," zei hij toen in het FD. De crisistijd vraagt volgens Van Dongen om een rigoureuze andere bouwcultuur: "Ik wil voorkomen dat Nederland tot stilstand komt."

Hij noemt het tijd voor een grootschalige herbezinning. "Ik wil werken aan een nieuwe bouwcultuur. Het transformeren van leegstaand vastgoed in één nieuwe functie zoals studentenwoningen of hotels is de verkeerde weg. Je moet meer nieuwe functies in één gebouw leren verenigen."

No go area's

Van Dongen verwacht dat er nog 30 procent van alle werkplekken van de ministeries gaat verdwijnen. "8 miljoen m2 kantoren staat al leeg, daar komt nog 1,2 miljoen m2 van de overheid er nog bij." Ook vreest hij de komst van no-go area's in de gemeenten als gevolg van de toenemend aantal lege woningen in Nederland. "Er staan 300.000 woningen van de in totaal 7,3 miljoen huizen in Nederland leeg. Ook strookt de woningvoorraad slecht met de vraag. Er komen steeds meer tweepersoonshuishoudens terwijl de meeste huizen voor gezinnen zijn bedoeld."

 


Reacties


Laatste nieuws