Ronald Paping, Woonbond: 'Steun aan deal Blok-Aedes schandalige vertoning'

Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt het een "schandalige vertoning' dat corporaties gisteren op het ledencongres van Aedes steun hebben betuigd aan het akkoord dat Aedes sloot met minister Blok. 68 procent van de Aedes-leden stemden gisteren vóór het akkoord. Op de Woonbond website schrijft Paping: “Het is onverstandig om in te stemmen met de heffing, waar de Eerste en Tweede Kamer nog over moeten besluiten. Het is onacceptabel dat de verhuurders de rekening van de heffing bij de huurders leggen, zonder hen bij de deal te betrekken.”

Het Aedes-congres stemde niet zonder voorbehoud in met het akkoord met Blok. Met een meerderheid van 88 procent werd ook een motie aangenomen die de betaalbaarheid in het huurbeleid centraal stelt en uitspreekt dat de Woonbond en de VNG daarbij betrokken moeten worden.

Paping heeft gemengde gevoelens over de aangenomen motie, zo staat ook op de website te lezen: “Goed dat die motie met zo’n grote meerderheid is aangenomen. Maar wat betekent dat concreet? Hoe gaat Aedes betaalbaarheid vastleggen? Corporaties hebben allang de mogelijkheid om de huren gematigd te laten stijgen, maar we zien in de praktijk dat een groot deel elk jaar voor de maximaal haalbare huurverhoging kiest. Dit jaar gingen de huren bij de corporaties gemiddeld maar liefst met 5% omhoog.”

Vertrouwen geschaad

Paping roept Aedes verder op om met een concreet voorstel te komen dat de betaalbaarheid voor huurders garandeert. “Maar we gaan niet zomaar aan tafel zitten. Het vertrouwen van huurders is ernstig geschaad. Zoals ook de Verenigingsraad van de Woonbond afgelopen zaterdag heeft uitgesproken, en zoals ook blijkt uit de raadpleging die de Woonbond onder haar leden heeft gehouden. Ik ben alleen te overtuigen met een 'offer we can’t refuse'.”

 


Reacties


Laatste nieuws