Miljoenennota 2014: wat betekent het voor huizenkopers?

 

Eerder deze week berichtte Building Business al over het beperken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat betekent de Miljoenennota 2014 nog meer voor huizenkopers? Building Business zet het op een rijtje.

Afgelopen dinsdag presenteerde kabinet Rutte II voor het eerst haar begroting. De hervorming van de woningmarkt was een van de pijlers van het kabinet voor duurzaam herstel van de economie. Welke concrete maatregelen worden genomen op de koopmarkt van woningen?

- Mensen krijgen voortaan alleen rente aftrek wanneer ten minste annuïtair wordt afgelost op de hypotheek.

- De maximale aftrek van de hypotheekrente wordt vanaf 2014 teruggebracht naar 38%, in stappen van een half procent per jaar. De hypotheekrenteaftrek vindt bij hoge inkomens in de hoogste, vierde belastingschijf, daardoor niet langer plaats tegen het belastingtarief in die schijf (52%). Dit treft hoge inkomens die hiervoor gecompenseerd worden met een verlenging van de derde belastingschijf, waardoor een deel van hun inkomsten in een lager tarief valt.

- De kostengrens van de NHG wordt stapsgewijs verder afgebouwd tot 225 duizend euro per 1 juli 2016. Uiteindelijk wordt deze gekoppeld aan de gemiddelde woningprijs. Daarmee wordt de NHG-regeling beperkt. Steeds minder mensen kunnen dus gebruik maken van de regeling.

- De overdrachtsbelasting is structureel verlaagd van 6 procent naar 2 procent om de mobiliteit op de woningmarkt te verhogen en de schuldopbouw te verlagen.

- De rente op restschulden is gedurende 10 jaar aftrekbaar gemaakt.

- Minister Blok heeft 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor extra Startersleningen. Hiermee kunnen de kosten worden gedekt voor ongeveer 11.000 Startersleningen.

- Tijdelijk is dubbele hypotheekrenteaftrek mogelijk als een belastingplichtige zijn oude woning nog niet heeft verkocht.



Reacties


Laatste nieuws