Meer omzet Europese bouwbedrijven

De omzet die grote Europese bouwers verkrijgen door internationalisatie is gestegen van vijftig procent in 2011 naar 56 procent in 2012. Dat schrijft Deloitte in het onderzoek "European Powers of Construction 2012'. De vooruitzichten voor bouwinvesteringen in de Europese Unie zijn op korte termijn somber, maar laten op lange termijn een optimistischer beeld zien. "Voor 2014 wordt een groei voorspeld van 1,4 procent en een aantal Europese landen verwacht zelfs al groei in 2013," zegt Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate.

Winstmarges onder druk

In afwachting van economische groei staan de winstmarges van grote Europese bouwers onder druk. Uit het onderzoek blijkt dat zij in 2012 een gemiddelde winstmarge van 4,6 procent realiseerden, terwijl de groeiverwachting een jaar eerder nog 5,9 procent bedroeg. In opkomende economieën, maar ook in sommige West-Europese economieën, vinden grote investeringen in infrastructuur plaats zodat de infrastructuur mee kan groeien met de urbanisatie en bevolkingsgroei.

"Wij zien dat de grote Europese bouwers hier op inspelen door zich meer te focussen op internationalisering", zegt Veldhuizen. "Vooral enkele Spaanse bouwers hebben de afgelopen jaren hun activiteiten buiten Spanje uitgebreid. Zij voelen de druk van de recessie in hun thuismarkt en hebben hun pijlen gericht op andere, economisch sterkere landen. Wel worstelen Europese bouwers bij het betreden van die markten met de verschillen in cultuur en wet- en regelgeving. Dit vraagt veel aanpassingsvermogen en geduld van de Europese bouwers, maar kan zich uiteindelijk terugbetalen in een stijgende omzet."

Diversificatie gestabiliseerd

De trend van diversificatie lijkt in 2012 te zijn gestabiliseerd. Europese bouwbedrijven generen 23 procent van hun totale omzet uit niet-bouwactiviteiten als dienstverlening, installatietechniek, telecom en concessies. Deze niet-bouwactiviteiten zorgen wel voor hogere winstmarges dan de winstmarges uit bouwactiviteiten; 11,2 procent tegenover 2,6 procent.

Veldhuizen: "De grote Europese bouwbedrijven zoeken een balans tussen bouwactiviteiten en niet-bouwactiviteiten. Zij blijven zich focussen op hun core business, en kijken niet meer blind naar de hogere winstmarges op niet-bouwactiviteiten."

In het onderzoek 'European Powers of Construction 2012' blikt Deloitte voor de tiende keer terug op de prestaties van de belangrijkste beursgenoteerde Europese bouwbedrijven van het afgelopen jaar. Hierbij is ook gekeken naar de winstgevendheid en de schulden van de vijftig grootste Europese bouwbedrijven.

Lees hier het volledige onderzoek.

 



Reacties


Laatste nieuws