Assen bouwt zelf sociale huurwoningen

De gemeente Assen heeft 5,5 miljoen euro uitgetrokken om zelf sociale huurwoningen te bouwen. Volgens wethouder Albert Smit is dat noodzakelijk omdat corporaties dat niet meer doen. Dergelijke plannen bestonden al bij meerdere gemeenten, maar Assen heeft met de bouw van 26 sociale huurwoningen in de wijk Kloosterveen de primeur. Volgens de VNG krijgt tweederde van de Nederlandse gemeenten te maken met een tekort aan sociale huurwoingen door de verkoop van corporatiewoningen en de invoering van de verhuurderheffing.

"Corporaties hebben het door de verhuurdersheffing en het Vestia-debacle moelijk, Ze hebben geen geld meer om te bouwen,’ zei Albert Smit in Binnenlands Bestuur. Hoewel de gemeente net als corporaties verhuurdersheffing zal moeten betalen aan het rijk, denkt Smit een renderend product te hebben. Ook met eventuele leegstand is rekening gehouden.

De gemeente Assen denkt binnen 40 jaar de investeringen terug te verdienen. Smit legt uit hoe dat kan: “Corporaties hebben een andere methodiek, een andere calculatie. Daarin worden bijvoorbeeld ook activiteiten als afbraak opgenomen. En er moet een winstmarge overheen en ze berekenen kosten anders. Ze gaan uit van hogere bedragen. Wij hebben met een nuchtere blik gekeken en we hebben geen winstmarge. We denken dat alle risico’s afgedekt zijn en dat het toch haalbaar is.”

De gemeente zal de plannen en bouw financieren, maar is voor de exploitatie op zoek naar een partner, bijvoorbeeld een corporatie of bouwbedrijf. 

 



Reacties


Laatste nieuws