Vijftien verbeterpunten corporaties voor Blok

Minister Stef Blok (Wonen) zal dinsdag vijftien aanbevelingen overhandigd krijgen om het interne toezicht bij woningcorporaties te verbeteren.Een commissie onder leiding van Jaap Winter bepleit onder meer een register, verplichte permanente educatie en meer zelfevaluaties.

Winter, die ondermeer hoogleraar aan de Duisenberg School of Finance is, noemt in zijn rapport "de vele incidenten van de afgelopen jaren'' in de corporatiesector. Politiek en maatschappij twijfelen aan de betrouwbaarheid en deskundigheid van het interne toezicht in de corporaties. Hoewel het rapport de realiteit genuanceerder noemt, is het imago van de sector daardoor "ontegenzeggelijk aangetast''. Het daadwerkelijk functioneren van bestuur en toezicht heeft "indringend'' aandacht nodig.

Opdrachtgever van het onderzoek is de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), die ruim 1600 leden heeft die als commissaris toezicht houden bij 320 woningcorporaties. Misstanden in de branche zoals financiële uitglijders en te hoge beloningen, hebben al geleid tot het instellen van een parlementaire enquêtecommissie. 

De commissie-Winter vindt dat openbare werving voor nieuwe commissarissen standaard moet worden. Nu wordt nog te vaak vriendjespolitiek gespeeld. Verder zouden een permanent educatiesysteem, een introductiecursus voor nieuwe commissarissen en een structurele evaluatie van het functioneren, begeleid door een externe deskundige ingevoerd moeten worden. 

Het toezicht op woningcorporaties vindt nu primair plaats door de raad van commissarissen of raad van toezicht. Bij intern toezicht speelt ook het oordeel van de accountant een rol. Er is een Vereniging voor Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW). Haar doelstelling is het interne toezicht te professionaliseren en de toezichthouders te ondersteunen.



Reacties


Laatste nieuws