Groningse corporaties vermijden extra onrendabele top met energiebedrijf

De Groningse woningcorporaties Wold & Waard en De Huismeesters richten als eersten in Nederland een gezamenlijk energiebedrijf op. Hiermee vermijden ze een extra onrendabele top voor verduurzaming. Building Business sprak Jan Leistra, Wold & Waard.

Het is voor het eerst dat twee woningcorporaties een gezamenlijk energiebedrijf oprichten in Nederland. Duurzame Energie Noord-Nederland (DENN) gaat installaties voor zonne-energie en aardwarmte voor de twee woningcorporaties exploiteren en onderhouden.

Begin juli 2013 tekenden de twee woningcorporaties een samenwerkingsovereenkomst voor de energiemaatschappij, die 1 januari 2014 van start gaat. DENN is een uitbreiding van energiebedrijf WW4Energy, in 2008 opgericht door Wold & Waard. "Wij hebben als corporatie kennis en ervaring opgebouwd. Het zou zonde zijn als we die niet delen," zegt Leistra over het samenwerkingsverband met De Huismeesters. Het project levert niet alleen kennisdeling op, maar heeft ook op financieel gebied grote voordelen.

"Het verduurzamen van woningen is kostbaar. Omdat aan sociale huur een plafond zit (huurtoeslag), betekent een dergelijk proces een extra onrendabele top. Nu kunnen we niet alleen verbruik, maar ook vast recht in rekening brengen. Net zoals verhuurders van CV-ketels dat doen. Zo kunnen wij onze investeringen terugverdienen."

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, aldus Leistra. "Ook de bewoners hebben er voordeel van. Op de lange termijn is de tariefstelling voor hen waarschijnlijk voordeliger dan wanneer zij voor hun CV- en gasaansluiting moeten blijven betalen. De gasprijzen stijgen al jaren. Er is ook al een direct voordeel voor bewoners: "Wij passen warmte- en koudeopslag toe. In deze warme zomermaanden brengt dat aangename verkoeling in huis."Reacties


Laatste nieuws