'Geen jubelstemming' corporatiedirecteuren over deal Aedes en Blok

De reacties op het akkoord tussen Aedes en Minister Blok over de verhuurdersheffing zijn niet van lucht. Het akkoord doet de gemoederen flink oplopen. Marc Calon, Aedes, was blij dat er eindelijk duidelijkheid was. Scheidend corporatiedirecteur Jim Schuyt, de Alliantie, Grischa Lowinsky, directeur Elan Wonen en Maarten de Booij, CEO van woningcorporatie De Leeuw van Putten, haalden online stevig uit naar Aedes.

“Voor een jubelstemming is geen enkele aanleiding. De polonaise kan achterwege blijven. Ik verwacht wel dat als iedereen zijn knopen heeft geteld, het ledencongres het Aedes-bestuur steunt en akkoord gaat met de afspraken,” schrijft Schuyt, die over twee weken afscheid neemt van de Alliantie, in zijn blog.

“Het kabinet stemde afgelopen vrijdag in met de afspraken die minister Blok en het bestuur van Aedes maakten. De winst- en verliesrekening kan worden opgemaakt. Het verlies is duidelijk: de corporatiesector beschouwt de verhuurdersheffing als een ‘voldongen feit’. Ik vind dit een nare, maar tegelijk pragmatische conclusie. We mogen immers niet verwachten dat de heffing omlaag gaat. De coalitie kan zich – zeker tegen de achtergrond van de aangekondigde extra bezuinigingen – geen gat in de begroting permitteren. Door het Woonakkoord kunnen we ook niet op brede steun vanuit de oppositie rekenen."

"

Ik hoorde PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in Nieuwsuur zeggen dat hij blij was met het akkoord tussen het kabinet en de corporaties. Hierdoor zouden volgens hem corporaties weer meer gaan investeren. Dit is een misrekening. De heffing blijft overeind en hierdoor kunnen corporaties minder investeren. Afgesproken is dat de extra huurinkomsten gedurende deze kabinetsperiode niet worden aangetast. Een deel van de heffing wordt hierdoor gecompenseerd. Het blijft wrang dat huurders de heffing gedeeltelijk moeten ophoesten. Al vijf jaar daalt het inkomen van huishoudens, steeds meer huurders krijgen problemen om de hogere huur te betalen."

Lowinsky, directeur van woningcorporatie Elan Wonen in Haarlem, Heemstede en Velsen, geeft aan het akkoord ‘geen deal te vinden’. Hij schrijft in een online reactie: “Met het akkoord worden naar mijn mening voor de sector peanuts gescoord die het Rijk als staatssteun zal opvoeren, waardoor zij zich gelegitimeerd zal blijven voelen tot diverse vormen van ingrijpen op momenten dat het haar convenieert. Bepaald geen wenkend perspectief.”

Ook de CEO van De Leeuw van Putten, een woningcorporatie uit Spijkenisse met 4000 verhuureenheden is “verbijsterd”. Op het corporatieforum van Aedes haalt De Booij hard uit naar de koepelorganisatie: “Verbijsterend dat je als koepel een dergelijke deal durft te sluiten. De Woonbond en daarmee de huurders worden geschoffeerd. Nergens is er iets terug te vinden over onze vurige wens om te pleiten voor investeren in plaats van af te romen. Het resultaat van de deal is zo ontzettend tegen alles wat we voor de samenleving willen doen, waar we voor staan en hoe we ons werk kunnen doen dat ik dat onmogelijk kan zien als een akkoord dat zogenaamd goed zou zijn voor de sector."

"En zelfs als je als Aedes even een stapje terugdoet en naar het eindresultaat kijkt, dan moet je toch het schaamrood op de kaken krijgen. Of in ieder geval met een vreselijk ongemakkelijk gevoel teruggaan naar je leden om te vertellen hoe moeilijk het was en dat het daarom niet gelukt is om tot fatsoenlijke afspraken te komen? En dat je minimaal wat onbuidende succesjes hebt geboekt en een megaklapper hebt ingeleverd. Dat Marc Calon meent dat dit een realistisch resultaat is waar hij best tevreden over is geeft me helemaal een wrange smaak. Minister Blok, ja die mag verklaren dat hij best tevreden is over deze deal."

"Het voelt toch alsof je met je hoofd onder de guillotine ligt en de beul roept in je oor dat je niet moet klagen omdat hij  je armen en benen er toch aan laat ziten. Nee, De Leeuw van Putten gaat deze waardeloze deal niet steunen.”



Reacties


Laatste nieuws