Column: Beter voorkomen dan genezen; extra kosten en ontevreden opdrachtgever door asbest

In de aanloop van renovatietrajecten wordt veelal een bouwteam samengesteld met daarin een grote diversiteit aan disciplines. Dit is ook van groot belang om de voortgang van een project goed te laten verlopen. De aanwezigheid van asbest in een gebouw kan in veel gevallen een hinderlijke ‘stoorzender’ zijn tijdens de renovatie. Maar waarom ontbreekt er in het bouwteam dan vaak een asbestspecialist?

In de dagelijkse praktijk wordt een asbestspecialist pas ingeschakeld op het moment dat het project al volledig in de steigers staat. De plannen zijn gemaakt, de aanbesteding is geweest en de uitvoerende partijen staan met het gereedschap al voor de deur van het pand.

Dan, bij de eerste werkzaamheden, komen de vaklieden in het veld erachter dat er asbest aanwezig is en wordt er in allerijl een asbestsaneerder opgetrommeld. Deze komt er vervolgens al snel achter dat onderzoek nog niet overal heeft plaatsgevonden en dat er ook geen rekening gehouden is in de planning met de vaak complexe werkzaamheden die rond het asbest uitgevoerd moeten worden. Zeker als de voorsloop al heeft plaatsgevonden levert dit veel extra werk op voor de asbestsaneerder. Ook bestaat het risico dat de werknemers onnodig zijn blootgesteld aan asbestvezels. Gevolg: de vooropgestelde planning gaat op de schop, onvoorziene kosten lopen flink op en een ontevreden opdrachtgever.

Voorkomen beter dan genezen
Hoe kan dit voorkomen worden? Door een asbestspecialist al in de planfase onderdeel uit te laten maken van het bouwteam. De specialist kan er namelijk toe bijdragen dat afdoende intensiteit van onderzoek plaatsvindt, maar ook de juiste afwegingen maken tussen het beheersen van mogelijk aanwezige asbesthoudende toepassingen of het laten verwijderen. Lang niet in alle gevallen hoeven alle asbesthoudende toepassingen namelijk verwijderd te worden om de risico’s te kunnen beheersen en de renovatie ongehinderd te laten plaatsvinden. Belangrijk dus om dit deskundig te laten bepalen.

Een column van Jasper Kosters, commercieel manager ingenieursbureau Oesterbaai. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen via telefoonnummer 010 208 84 44 of info@oesterbaai.nl.



Reacties


Laatste nieuws