Brinkman: Bouwsector is in grote problemen

De Nederlandse woningbouw is in grote problemen door achterblijvende kredietverschaffing en de overheid moet ingrijpen om het tij te keren. Dat stelt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland in een interview met het ANP."Het gaat heel slecht met de woningbouw. We zitten 50 tot 60 procent onder het normale niveau", aldus Brinkman. Het is niet voor het eerst dat hij waarschuwt voor de problemen in de bouw. Enkele maanden geleden gaf hij in Vastgoedjournaal te vrezen voor de effecten van de uitstel van de Crisis- en Herstelwet.

Brinkman roept de overheid op om samen met De Nederlandsche Bank het garantiesysteem te verruimen. "Pensioenfondsen en andere kapitaalverschaffers zullen dan weer kredieten verschaffen aan bedrijven en woningcorporaties om te bouwen." Ook zet de oud-partijleider van het CDA vraagtekens bij de overdrachtsbelasting en de verkoop van gemeentegrond, waarvan de opbrengst voor andere doeleinden wordt gebruikt. "Er verdwijnt zo veel geld uit de woningmarkt."Brinkman vindt dat er een signaal moet worden afgegeven. "Het gaat erom dat de kredietverschaffing in belangrijke economische sectoren onder druk staat. Dat moet topprioriteit zijn in deze maanden."

Volgens Brinkman is er enorme behoefte aan nieuwe woningen, maar blijft de bouw achterwege vanwege kredietproblemen. "Eenderde van de Nederlanse woningen stamt uit de tijd van de wederopbouw.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021