'Gemeenten hebben geen inzicht in eigen vastgoed'

Gemeentelijke portefeuillemanagers hebben nauwelijks inzicht in de status van het vastgoedbezit in de eigen gemeente. Een oorzaak is dat het beheer daarvan versnipperd is over meerdere afdelingen. Daardoor is het lastig te bepalen wat de waarde daarvan is. Transparantie is daarom noodzakelijk om tot efficiënt vastgoedbeheer te komen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het op 20 mei door Inbo en Resco Partners georganiseerde seminar over gemeentelijk vastgoedbeheer.

Door de grote variëteit in gemeentelijk vastgoed is het lastig om inzicht te krijgen in de waarde en staat ervan. Transparantie is gewenst om tot een efficiënt vastgoedbeheer te komen, maar decentrale aansturing en politieke 'armslag' vertragen vaak de stap naar meer zakelijkheid. De waarde van de vastgoedportefeuille van gemeenten in Nederland bedraagt naar schatting circa €40 mrd. De verwachting is dat er de komende jaren meer aandacht zal komen voor professioneel vastgoedmanagement vanwege de bezuinigingsslag die bij overheden voor de deur staat.

Tijdens het op 20 mei 2010 gehouden seminar 'Gemeentelijk vastgoedbeheer in tijden van bezuinigen' bleek echter dat veel gemeenten daar nog niet klaar voor zijn. Gebrek aan eenduidig beleid, onvoldoende inzicht en een decentrale aansturing zijn de belangrijkste obstakels in de verzakelijking van het gemeentelijke vastgoedbeheer.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021