Uniek voor Nederlands vastgoed: Gemeentehuis in oude fabriekshal

Op 20 november 2014 is gestart met de nieuwbouw van het gemeentehuis in Zevenaar. Het betreft het nieuw te realiseren ‘huis van de gemeente’ in het voormalig fabriekscomplex van Britisch American Tabacco. Hiermee is er een bestaand monument in het hart van Zevenaar bespaart gebleven door het een nieuwe functie te geven. Een gemeentehuis in een oude fabriekshal is uniek voor Nederlands vastgoed.

In de eerste fase van de planvorming is de PublieksDienstverlening gerealiseerd in de Hal van het complex (juni 2015) waarna de renovatie en verbouw van het kantoorgedeelte heeft plaatsgevonden. De realisatie hiervan, totaal 4.500 m2, is opgeleverd op 22 december 2015.

Daarna is gestart met de inhuizing vanaf de bestaande locatie aan het Raadhuisplein en het verplaatsen van de tijdelijke huisvesting naar de nieuwe situatie. Een gehele uitdaging omdat op 4 januari 2016 het gebouw in gebruik is genomen door de medewerkers. Met een feestelijk opening voor de medewerkers wordt er momenteel druk gewerkt op de nieuwe werkplekken. Het werken op de nieuwe werkplekken kenmerkt zich door ‘het tijd en plaats onafhankelijk’ werken; men zoekt de plek die op het moment dat men aanwezig is het best past.

Het gehele huisvestingstraject van programma van eisen tot inhuizing is begeleid door BOAG. De vertaling van het programma van eisen tot een ontwerp is verricht in samenwerking met Inbo als architect. Na de Europese aanbesteding is er gewerkt met een engineer en build contract waarbij de audits en field visits door BOAG zijn verricht. Tevens hebben zij de continue terugkoppeling verricht naar de gemeente met betrekking tot de kwaliteit, de planning en de financiën.

Door de gemeente is tijdens het traject een duurzaamheidsambitie neergelegd om het gebouw energie-zelfvoorzienend te maken. Hiervoor is het dak van de hal (bijna 7.000 m2) voor meer dan de helft bedekt met zonnepanelen en zijn er twee warmte-koude bronnen aangebracht die de warmte in de winter en de kou in de zomer verzorgen.

Foto's: Luuk Kramer

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021