Vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff krijgt opnieuw de beschuldiging voor de voeten geworpen dat het een foutieve taxatie heeft uitgevoerd. DTZ taxeerde het voormalige stadskantoor in opdracht van de gemeente Tilburg op €6,3 miljoen. C&W komt bij een tegentaxatie niet verder dan €2 miljoen.

De beschuldiging wordt door vastgoedbedrijf Royalton in het FD geuit. De hoge taxatie van DTZ – in opdracht van de gemeente Tilburg - geldt wanneer er studentenwoningen in het stadskantoor komen. C&W constateert in opdracht van Royalton dat er verschillende onvolkomenheden in de taxatie van DTZ zitten. Zo zou DTZ uitgaan van een hoger aantal woningen dan C&W in het complex voor mogelijk houdt.

Royalton, tevens eigenaar van de V&D-vestiging in Tilburg, heeft een klacht ingediend over de DTZ-taxatie bij beroepsorganisatie RICS en bij DTZ zelf. In het FD bestrijdt de woordvoerder van DTZ dat er iets schort aan de door DTZ afgegeven taxatie. Het verschil met de veel lagere taxatie van C&W zou verband houden met ‘verklaarbare verschillen in onder andere het aantal appartementen, opbrengsten en bouwkosten’. Het FD beschrijft dat het pand onderwerp is van een politieke discussie. Zo wil de gemeente Tilburg dat er een Primark in komt waarbij het winkelpand gebouwd wordt door VolkerWessels. Mocht dat niet worden toegestaan dan is het gebouw een stuk minder waard. 

Opvallend
De verschillende taxatievisies zijn opvallend nu beide vastgoedadviseurs afgelopen maandag hebben gemeld dat hun voorgenomen fusie niet doorgaat. Dat zou mede verband houden met een andere taxatiekwestie waarbij het OM een strafonderzoek heeft ingesteld bij een drietal taxateurs van DTZ. Daarbij wordt DTZ van verdacht opzettelijk een te lage taxatie te hebben afgegeven. Het ging toen om de waardering van het leisurecomplex van Go Planet in Enschede. DTZ waardeerde het complex in opdracht van vastgoedbelegger Klaas Hummel.   

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special