Ruim 1,1 mln huishoudens krijgen toeslag van gemiddeld €145 per maand

Ruim 1,1 mln huishoudens kregen in 2008 een huurtoeslag. Dat kostte de overheid bijna €2 mrd uit wat overeenkomt met gemiddeld €145 per huishouden per maand. Dat meldt het CBS vandaag. De huurtoeslag kwam het meest terecht bij gezinnen met een uitkering.

Ruim drie mln huishoudens wonen in een huurwoning en betalen daarvoor gemiddeld €440 per maand aan huur. Een derde van deze huishoudens ontving in 2008 huurtoeslag. Bijna 30 procent van de totale huurtoeslag kwam terecht bij alleenstaande 65-plussers en dan vooral vrouwen met geen of maar een klein aanvullend pensioen. Alleenstaanden tot 65 jaar namen ruim een kwart van de huurtoeslag voor hun rekening, terwijl eenoudergezinnen, voornamelijk alleenstaande moeders, goed waren voor 21 procent.

Bijna zeven op de tien huurders die vooral leefden van een uitkering, ontvingen huurtoeslag. Dat was veel vaker dan de gepensioneerde huurders van wie 45 procent toeslag kreeg. Het gemiddelde bedrag dat de zogenoemde pensioenontvangers aan toeslag kregen, lag met €159 per maand iets hoger dan bij de zogeheten uitkeringsontvangers, aldus het CBS.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021