VROM pleit voor meer woningen voor studenten

De komende jaren moet er lokaal meer woonruimte voor studenten komen. In de periode 2003-2010 is het aantal studenten met ongeveer 28% gestegen, aldus het onderzoek. De vraag naar studentenhuizen blijft ook in de toekomst stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek "Contrasten in de kamermarkt" dat minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag naar de Tweede kamer heeft gestuurd. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat er grote lokale verschillen zijn. In sommige steden is er sprake van een ontspannen woningmarkt voor studenten en in andere steden juist van een gespannen woningmarkt. In de drie steden Amsterdam, Leiden en Delft is er sprake van een zeer gespannen woningmarkt voor studenten. In zes steden is er voor studenten een gespannen woningmarkt; Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen. In al deze steden is er lokaal een verdere verbetering van de woningmarktsituatie van studenten nodig. Landelijke aandacht voor studentenhuisvesting blijft nodig maar de inzet moet vooral op lokaal niveau gebeuren.

De uitvoering van het actieplan 2003 heeft in de afgelopen periode laten zien dat gemeenten, studentenhuisvesters en onderwijsinstellingen elkaar goed kunnen vinden. Minister Van Middelkoop is tevreden met deze samenwerking op lokaal niveau en dat moet ook goed blijven, zeker in de gemeenten met een hogere druk op de woningmarkt voor studenten. Daarom zal de minister voor WWI blijvend aandacht vragen voor samenwerking van de betrokken partijen op lokaal niveau om te zorgen dat er de nieuwbouwplannen doorgaan.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021