De meest opmerkelijke uitspraken van dit jaar

Het jaar is bijna ten einde. Een jaar waarin de redactie van Vastgoedjournaal weer honderden mensen heeft gesproken. Met enkele tientallen daarvan verschenen er uitgebreide interviews en columns. Wat waren nu de meest opmerkelijke uitspraken? We zetten er tien op een rij.

1. “Veel partijen vertonen kuddegedrag.” Bestuursvoorzitter Dick van Hal van Bouwinvest over marktpartijen die te snel bepaalde trends volgen omdat iedereen dat doet. 

2. “Minder rekening houden met de wensen van de klant is nou precies wat de sector niet moet doen.” Yvonne van Mierlo, directeur van Blauwhoed Studio, stelt dat het enorm belangrijk blijft om gericht voor woningconsumenten te ontwikkelen. 

3. “Eigenlijk hebben we nog weinig geleerd van de laatste crisis. Er komt weer een vastgoedbubbel aan en we doen gek. Dat moeten we tegengaan.” Cees van Bemmel over zijn naderende afscheid als CEO van Van Wijnen.  

4. “Binnen 5 jaar is er ook een Uber voor de bouwsector.” Jan Rotmans, hoogleraar transitie, schudt het publiek op tijdens het Fakton Forum. 

5. "Corporaties hebben wat betreft scheefwonen boter op hun hoofd. Zij houden de huursector moedwillig in de wurggreep." Co Koning, directeur Vastgoed Belang over corporaties en gemeenten die zeggen dat er niet voldoende aanbod in de vrije sector is terwijl zij zelf de scheefwoners huisvesten.  

6. “Bouwvakkers die kleumend hun werk doen op de bouwplaats, die hebben wij niet. Alle woningen worden eerst binnen gefabriceerd.” Harry van Zandwijk, algemeen directeur van Jan Snel, specialist in flexibel bouwen.

7. “Vastgoed vraagt veel, maar geeft weinig. Een kantoor is ongezellig en ongeschikt voor nieuwe manieren van werken. Zoek naar hybride vormen.” Marloes Pomp, oprichter van Digital Action over een andere manier naar vastgoed te kijken. 

8. “Mooi dat de bouw innoveert, maar waarom zien we nog zó weinig stakeholders (mee)innoveren? Ik denk dan allereerst aan veel gemeentes die nog steeds belachelijk hoge bouwleges en grondprijzen hanteren.” Directeur NVB Nico Rietdijk over het verwijt dat de bouw te weinig innoveert. 

9. “Er is de komende jaren geen noodzaak nog meer kantoren en winkels te bouwen.” Arno van der Voort, partner bij ontwikkelaar Provast over transformatie als één van de belangrijkste trends. 

10. “Hier op de Zuidas ligt alles open. Hier mogen we de lucht in. Hier gaat het gebeuren.” Jet Happel en Martine Gründemann van G&S Vastgoed. Beiden gaan volgend jaar verhuizen naar een huis op de Zuidas. 

 



Reacties


Laatste nieuws