Transformatie van vastgoed gaat tweede fase in

Tijdens het Transformatiecongres Rotterdam van 10 december is de Kantorenaanpak 2.0 gepresenteerd: nieuwe afspraken tussen gemeente en de markt om leegstand van vastgoed voor de komende 4 jaar verder terug te dringen. Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) nam de evaluatie van het convenant uit 2011 in ontvangst en beschreef de vervolgstappen om tot een nieuw convenant te komen. In april 2016 moet het nieuwe convenant ondertekend worden.

Wethouder Schneider: "In 2011 zijn afspraken gemaakt om leegstaande kantoren terug te dringen door een nieuwe functie te geven. Deze afspraken hebben ervoor gezorgd dat er 300.000 m2 aan leegstaande kantoorruimte is getransformeerd. Ook voor de toekomst is het belangrijk om samen met de markt afspraken te maken over het terugdringen van leegstand. Met de Kantorenaanpak 2.0 zijn hier belangrijke stappen in gezet.” 

Co-design
In april 2015 is het convenant uit 2011 door de TU Delft geëvalueerd. De uitkomsten zijn gebruikt bij het traject om het nieuwe convenant vorm te geven. Het traject is gestart met het organiseren van ‘co-design sessies’. Marktpartijen en gemeente hebben in deze sessies de gezamenlijke uitdagingen voor de komende 4 jaar benoemd, waarbij andere vormen van leegstand zijn onderzocht, zoals winkels, maatschappelijk vastgoed en gemeentelijk vastgoed. Aan de hand van de co-design sessies zijn vijf thema’s gedefinieerd: gebiedsgericht/kansenkaart, financiering, regulering- en stimuleringsmiddelen, kantorenloods/ondersteuningsloket en transparantie. Deze thema’s worden door werkgroepen in het eerste kwartaal van 2016 uitgewerkt tot afspraken voor het convenant.

Transformatiecongres Rotterdam
309 bezoekers kwamen af op de eerste editie van het Transformatiecongres Rotterdam in de Van Nelle Fabriek. Het congres werd georganiseerd om de markt en overheid op een andere wijze naar vastgoed te laten kijken. Gezamenlijk werd gekeken wat en wie er nodig zijn om vastgoed effectief te transformeren. Mooie voorbeelden zijn er al. Zo worden in het eerste half jaar van 2016 drie objecten opgeleverd: De Prins, De Nieuwe Admiraliteit en Parkhavenstad. 

Foto: Wethouder Ronald Schneider en Petra Rutten, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling bij Heijmans. Fotograaf: Jan van der Ploeg.

Een bijdrage van de gemeente Rotterdam.



Reacties


Laatste nieuws