ING: Vastgoed in België wordt 4% duurder in 2010

De vastgoedprijzen zullen dit jaar 4% stijgen, zegt ING Bank over de Belgische markt. Dat betekent dat ze sneller toenemen dan de inkomens. En dus worden woningen alleen nog betaalbaar voor wie een eigen inbreng kan doen.

In 2009 daalde de waarde van het vastgoed nog. Al bleef de prijsval beperkt. Met 4,2% bedroeg die maar de helft van wat verwacht werd. Ook stopte de correctie veel vroeger dan verwacht.

Momenteel is er een terugkeer sprake. In het laatste kwartaal van 2009 stegen de prijzen al opnieuw. Bovendien werden weer meer huizen verhandeld. De meeste statistieken voor de Belgische vastgoedmarkt keerden daardoor weer naar hun piek van 2008.

Voor 2010 verwacht ING dat de markt verder oppikt. "In een periode met een geringe inflatie, een lage rente en een economisch herstel, zoals dat nu het geval is, komt er doorgaans een sterkere prijsstijging", zegt de bank. Ze gaat uit van een toename met zowat 4%.

Ook het aantal transacties zit in de lift. ING verwacht een toename met 6,5%, waardoor het aantal op zowat 120.000 kan uitkomen.

ING verwacht wel dat het moeilijker wordt voor veel mensen om een eigendom te kopen. Er is immers een grotere eigen inbreng nodig. Tussen september en december nam hij toe van 32,3% naar 37,6%, een historisch record.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021