Overheden en marktpartijen gaan de structurele leegstand in de kantorenmarkt aanpakken. De komende drie maanden worden de afspraken vastgelegd in een actieprogramma. Zo gaan gemeenten en provincies meer in regionaal verband samenwerken. Beleggers en ontwikkelaars maken zich sterk voor het herontwikkelen en verduurzamen van de bestaande kantorenvoorraad. Dat is de uitkomst van de Kantorentop vanavond in Rijswijk. Vastgoedjournaal sprak daar met de hoofdrolspelers.

De Kantorentop is een initiatief van minister Tineke Huizinga van VROM en de IVBN. Bij dit overleg waren onder meer verschillende kopstukken uit de vastgoedsector aanwezig waaronder Maarten van Poelgeest, wethouder van de gemeente Amsterdam, Rudy Stroink van TCN, Egbert Dijkstra van Delta Lloyd Vastgoed, René Hogenboom van Altera Vastgoed, Hans Copier van ING REIM Nederland, vastgoedconsultant Paul Vismans.

Uitgangspunt is, zo vertelde minister Huizinga, dat er geen 'pijnloze oplossing mogelijk is voor alle partijen'. "Iedereen die erbij betrokken is zal enige pijn voelen." Huizinga: "Het is bijzonder dat overheid en bedrijfsleven elkaar zo snel gevonden hebben. We gaan nu samen aan de slag om het leegstandsprobleem op te lossen. Elk vanuit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid."

Op dit moment staat 6,7 mln m2 kantoorruimte leeg in Nederland, dat is bijna 15% van het totaal. Stroink stelde tegenover Vastgoedjournaal dat het waarschijnlijk ruim 8 mln m2 dat echt werkelijk leegstaat. Daarvan beschouwt hij 3 mln m2 als echt verloren en waarvoor geen enkele herontwikkeling of herbestemming mogelijk is. Morgen brengt Vastgoedjournaal voor de abonnees van VJ Profs meer informatie over deze unieke bijeenkomst.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021