'Totaal rendement voor corporaties blijft negatief'

Terwijl overheden plannen uitbroeden om het vermogen van corporaties af te romen, meldt indexprovider IPD dat het totaalrendement voor deze woningbeleggers opnieuw negatief is. Over 2009 kwam dit totaalrendement uit op -0,8%. Dit bleek vandaag in Ermelo bij de bekendmaking van de resultaten van de IPD/aeDex corporatie vastgoedindex voor het jaar 2009.

Over 2009 hebben de deelnemers aan deze IPD/aeDex corporatie vastgoedindex het resultaat uit hun dagelijkse bedrijfsvoering wel verbeterd. Dit komt tot uitdrukking in het direct rendement dat zij over 2009 realiseerden: 2,9% (2008: 2,6%). Desondanks was het totaal rendement dat deze corporaties realiseerden ook in 2009 weer negatief: -0,8%. Dit negatieve resultaat komt geheel voor rekening van de in 2009 onverminderd voortgezette daling van de marktwaarde van de vastgoedportefeuilles met -3,5% (2008: -3,7%).

De verbetering van het direct rendement houdt niet alleen verband met de daling van de marktwaarde van het vastgoed. Ook is de verhouding tussen inkomsten en exploitatielasten verbeterd. De bijdrage aan de betaalbaarheid van het wonen en de leefbaarheid van buurten en wijken bleef op peil; de deelnemers aan de IPD/aeDex corporatie vastgoedindex keerden in 2009 in het kader van de doelstellingen een maatschappelijk dividend uit van 1,7% (2008: 1,7%). Ook bleef de inspanning op het gebied van de vernieuwing van wijken en buurten nagenoeg op peil. In totaal 4,5% van het door de deelnemers aan de index in hun vastgoed geïnvesteerde vermogen was betrokken bij transformatie van dat vastgoed (2008: 5%).

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021