CDA onwrikbaar over handhaving hypotheekrenteaftrek

Het CDA maakt een einde aan de onduidelijkheid over haar standpunt inzake de hypotheekrenteaftrek. Voor het CDA is aanpassing van de hypotheekrenteaftrek na de verkiezingen "niet aan de orde". Dat stelt Elly Blanksma, het woordvoerende Kamerlid van de partij. Over het standpunt van de christendemocraten was discussie ontstaan na uitlatingen van de VVD, die stelt dat het CDA onduidelijk is over het onderwerp in haar verkiezingsprogramma.

In het CDA-programma staat dat "zolang de hypotheekrenteaftrek huizenbezit stimuleert en doorstroming op de huizenmarkt bevordert, dit een probaat middel is voor de woningmarkt." In de Telegraaf reageerde VVD-Kamerlid Stef Blok op deze passage met de stelling dat "Je het verkiezingsprogramma van het CDA niet anders kunt lezen dan dat de hypotheekrenteaftrek gaat sneuvelen." Blanksma maakt nu een einde aan alle onduidelijkheid. "De hypotheekrenteaftrek heeft zijn nut voor de woningmarkt bewezen. De aftrek is dan ook veilig bij het CDA, niet alleen vandaag, maar ook zeker na 9 juni. Voor ons is het een heel belangrijk, zwaar punt."

Blanksma voorspelt zware gevolgen voor huizenbezitters als de plannen voor wijziging van de hypotheekrenteaftrek, zoals onder andere PvdA, GroenLinks, SP en D66 hebben voorgesteld, werkelijkheid worden. "Als er iets gedaan wordt aan de hypotheekrenteaftrek voorspel ik een recessie die misschien wel vijf tot tien jaar duurt. De economie kan een enorme dreun krijgen. Tal van sectoren zouden daardoor worden getroffen, zoals de woningbouw, bouwmarkten en de detailhandel rondom de sector. Huizenbezitters zullen een forse stagnatie meemaken, waardoor het veel langer duurt voor je een huis kan verkopen en de woningprijzen dalen."

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021