BHH: ‘integriteit belangrijker dan courtagemodel'

De op de laatste Mipim vastgoedbeurs aangekondigde plannen van Troostwijk Taxaties om voortaan het uurtarief in plaats van courtage te hanteren, hebben tot sterk verschillende reacties bij de overige vastgoedadviseurs geleid. Vastgoedadviseur Boer Hartog Hooft stelt dat er voor gewaakt moet worden alsof het toepassen van het courtagemodel op gespannen voet staat met integriteit.

"Laten we niet die fout maken. Integriteit dient altijd voorop te staan", zegt ir. Jaap van Rhijn MRICS, directievoorzitter van BHH in een reactie aan Vastgoedjournaal. Van Rhijn is de tweede vastgoedadviseur die reageert op de plannen van Troostwijk Taxaties om volledig af te stappen van het courtagemodel. Eerder reageerde Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff die stelde dat ook zijn organisatie een uurtarief rekent bij ‘activiteiten die meer nauwkeurig aan de aan de uitvoering van een opdracht kunnen worden toegeschreven'.

Van Rhijn van BHH vindt het overigens geen nieuws dat Troostwijk overgaat naar het uurtarief voor hun diensten. "Dit is geen nieuws. Dit is marketing, en daar is niets mis mee. Al decennia lang is het mogelijk om onze vastgoedprofessionals op basis van zowel courtage, een vast bedrag, dan wel op uurbasis, al dan niet aangevuld met incentives in te huren. Wij zijn dienstverleners en afhankelijk van wat opdrachtgevers en wijzelf redelijk vinden maak je afspraken over hoe je betaald wordt. Het courtagemodel is een prima manier voor bepaalde opdrachten. Andere opdrachten lenen zich weer beter voor urenbasis. Veel belangrijker dan de gemaakte betaalafspraken is dat je als vastgoedadviseur onafhankelijk bent en integer. Dat vertaalt zich in de praktijk bij ons in ‘niet aan twee kanten vangen' en dat het verboden is dat mensen van ons ook zelf actief zijn in de vastgoedhandel en projectontwikkeling. Laten we niet de fout maken door te denken of te doen alsof het courtagemodel op gespannen voet staat met integriteit. Integriteit begint bij jezelf en wordt ondersteund door de code of conduct van de RICS en de NVM", aldus Van Rhijn.

Vastgoedjournaal heeft ook de vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield, CB Richard Ellis en Jones Lang LaSalle, die drie jaar geleden de makelaars van Troostwijk overnam, benaderd voor een reactie maar zij zagen hiervan af.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021