VJ Commentaar: Steunplan op het nippertje

Opnieuw zijn we in Europa door het oog van de naald gekropen. Dat blijkt uit het niet mis te verstane commentaar van waarnemend minister van Financiën De Jager gisteravond na afloop van het rondbreien van het EU-steunplan. Volgens hem kwam het steunplan geen minuut te vroeg om een ongekende financiële ramp af te wenden.

Het steunplan om de onrust op de financiële markten te bedwingen én om een concreet faillissement van met name Griekenland te voorkomen laat zien dat de zestien eurolanden wel degelijk eensgezind de handen ineenkunnen slaan. De komst van het steunplan dat in honderden miljarden aan leningen en garanties voorziet, laat andermaal zien dat de economische crisis nog lang niet voorbij is.

Hoewel recente rapporten van enkele vastgoedadviseurs doen geloven dat de markt wel zijn bodem heeft bereikt, blijkt opnieuw dat de economie zich niet laat voorspellen en nieuwe onaangename verrassingen zich onverwachts kunnen voldoen. Het steunplan zoals het er nu ligt is goed nieuws voor de vastgoedsector. Banken die onderuit dreigden te gaan door waardeloos geworden staatsobligaties kunnen weer (vastgoed)kredieten blijven verstrekken, wat weer positief is om de markt van vastgoedbeleggingen in beweging te houden.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021