UPDATE Na drijvende hotels en restaurants nu ook een school op het water

We kennen allemaal wel de drijvende huizen, restaurants en hotels. Maar een drijvende school? Ja ook dat is mogelijk. De Amsterdamse NLÉ Architects hebben twee jaar geleden de allereerste school op water gebouwd in Nigeria. Dat er gekozen is voor dit land is geen verrassing, want het hoofd van NLÉ is de Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi.

Roomed.nl meldt dat een enorme sloppenwijk in Lagos, Nigeria, door de Nederlandse architecten nu weer een goede school heeft. In de wijk woont de Makoko-gemeenschap in krotten op palen. Zodra het water steeg liep de vorige basisschool gewoon onder water. Bij het maken van het drijvende gebouw is rekening gehouden met het veranderende klimaat en de Afrikaanse samenleving die steeds meer verstedelijkt.

School op het water, hoe dan?
De drijvende school is gemaakt van gerecycled organisch afval, hout en producten uit Afrika. De school drijft op lege tonnen, waardoor er geen problemen ontstaan bij slecht weer of als het water stijgt. De klaslokalen worden met behulp van energie uit zonnepanelen verlicht en ook is er een goed ventilatiesysteem. Het gebouw heeft drie verdiepingen, beneden is een open ruimte om te spelen, op de tweede verdieping zijn enkele klaslokalen waar zo'n 60-100 leerlingen les krijgen en de bovenste verdieping is geschikt voor bijvoorbeeld het geven van workshops.

De Nederlandse architecten hopen dat de school als voorbeeld geldt voor de gemeenschap om meer gebouwen op het water te maken. Het is een prototype dat gemakkelijk nagemaakt kan worden.

Update op artikel van 10-09
VJ vroeg aan Karien Hofhuis, manager/Urban Designer NLÉ, of soortgelijke projecten ook geschikt zouden zijn voor Europa of zelfs Nederland. Zij vertelt: "Wij denken zeker dat een dergelijk gebouw ook goed kan functioneren in Europa, aangezien het ontwerp de flexibiliteit heeft om zich aan te passen naar het lokale klimaat. We gebruiken onze expertise als Nederlandse ontwerpers ook in al onze water gerelateerde projecten, zodat er een constante wisselwerking van kennis met de lokale bevolking ontstaat in ons werk."

De school is dit jaar overhandigd aan de Makoko Community zodat deze ook echt in gebruik kan gaan. Zijn er na deze drijvende school nog meer lopende projecten? Hofhuis: "Sinds de afronding van de school hebben we een aantal andere projecten in Lagos en buiten Nigeria waar we druk mee bezig zijn. Bijvoorbeeld ROCK lakefront kiosk voor de Chicago Biennale, Chicoco Radio en CDL Microfinance Bank." 

Alle afbeeldingen zijn gemaakt door NLÉ. 

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021