De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag het belangrijkste rentetarief zoals verwacht gehandhaafd op 1,0%.

Het huidige renteniveau is toepasselijk gezien de bescheiden opwaartse druk op de prijzen, aldus ECB-president Jean-Claude Trichet tijdens een persconferentie in Lissabon, waar het bestuur van de centrale bank vanaf woensdag vergaderde.

Alle 40 door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden er al op dat de ECB de rente deze maand niet zou wijzigen.

Hogere grondstoffenprijzen als gevolg van groei in opkomende landen, worden volgens Trichet vooralsnog gecompenseerd door de historisch lage bezettingsgraad in de productiesector in de landen van de eurozone.

De ECB staat temidden van het aanhoudende tumult op de markten als gevolg van de Griekse schuldenproblematiek onder druk de rentestand laag te houden. Met het oog hierop heeft de centrale bank ook de vereisten aan schuldpapier dat het accepteert als onderpand versoepelt.

De handhaving van de buitengewone beslissingen, zoals versoepeling van de onderpandvereisten, wordt volgens Trichet unaniem of in overgrote meerderheid door het ECB-bestuur gesteund.

Trichet wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. "Dit is niet besproken", zegt hij kortaf als toelichting.

Ook het opkopen van staatsobligaties door de centrale bank is niet aan de orde geweest op de vergadering, zegt de bankpresident. Hij sluit echter een dergelijke stap in de toekomst niet uit.

Een zondag aangekondigd reddingsplan van EUR110 miljard voor Griekenland van de Europese Unie en het IMF heeft de markten deze week niet tot bedaren kunnen brengen.

Twijfels over de kredietwaardigheid van andere landen rond de Middellandse Zee zijn bovendien toegenomen nadat Moody's woensdag zei dat de rating voor Portugal mogelijk wordt verlaagd vanwege de verslechterde financiele positie van het land.

Maandag meldde de ECB Griekse schuldpapieren te blijven accepteren als onderpand bij herfinancieringsoperaties, ondanks een verlaging van het kredietoordeel door Standard & Poor's tot junkstatus. Trichet had eerder juist gezegd dat de regels voor onderpand niet zouden worden aangepast voor een individueel land.

De meeste economen gepeild door Dow Jones verwachten niet dat de centrale bank de rente dit jaar zal verhogen. De omstandigheden hebben "de eerst volgende renteverhoging vooruitgeschoven naar de verre toekomst", aldus een strateeg van ING Groep nv tegen Dow Jones.

De rente in de eurozone staat sinds medio 2009 op het laagste niveau in de tienjarige geschiedenis van de ECB. De ECB hanteert het rente-instrument voornamelijk om ervoor te zorgen dat de inflatie in de eurozone beperkt blijft. De centrale bank heeft daarbij de doelstelling de inflatie onder, maar vlakbij 2% te houden.

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021