Geef financiële instellingen wat meer credit

Financiële instellingen, en dan met name banken, liggen al geruime tijd stevig onder vuur. Dat heeft zoals wij allemaal weten een historische verklaring. Er is de laatste jaren veel misgegaan in de financiële sector en helaas valt er met regelmaat weer een nieuw lijk uit de kast. Vaak zijn de gevolgen daarvan uiterst verstrekkend. Zo was er bij een gerenommeerde zakenbank recent weer sprake van een mogelijke malversatie, die niet alleen veel impact heeft op de onderneming zelf, maar ook op derden. Er is bij bepaalde partijen gerommeld en gefaald, dat staat vast, en het is goed te begrijpen dat de sector en de verschillende spelers onder een vergrootglas liggen.

Toch lijkt er op dit moment een ongezonde aversie te ontstaan tegen alles wat met de financiële of bankwereld te maken heeft. Waar het vak van bankier vroeger op waardering en respect kon rekenen, wordt er het afgelopen jaar door velen met argwaan naar deze beroepsgroep gekeken. Dat valt zeer te betreuren.

De financiële sector en de vastgoedsector werken traditioneel - en logischerwijs - nauw samen. Om voor onszelf te spreken: wij vormen met regelmaat partnerships met financiële instellingen en als ik die nauwe samenwerking in een paar kernwoorden zou moeten omschrijven dan schieten mij drie woorden te binnen: professionaliteit, integriteit en loyaliteit.

Ik geloof er niets van dat ik het voorrecht heb om met de enige bankiers en andere financiële professionals te werken die hun vak wel verstaan. Er zijn er veel meer - zij vormen het grootste deel namelijk - en ook de critici weten dat. Het kan geen kwaad om deze partijen weer wat meer credit te geven voor de belangrijke rol die zij vervullen in het economisch herstel en de inspanningen die zij daartoe leveren.

Mark McLaughlin is managing director van Valad Benelux

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021