Opnieuw maken de Europese landen op voor een nieuwe grote reddingsactie. Deze keer geen banken of verzekeraars waarvan het eigen vermogen moet worden versterkt als gevolg van waardeloos geworden bezittingen. Nee, nu wordt een compleet land gered dat op de rand van de financiële afgrond balanceert. De rijke Eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zijn met de pet rond gegaan om een uitgebreid steunpakket voor Griekenland van maar liefst €110 mrd aan leningen rond te breien.

Ook Nederland doet mee met omgerekend €300 per inwoner. En dat alles om de waarde van euro als eenheidsmunt intact te houden. Wat zullen de Zwitsers en Britten blij zijn dat ze ruim 8 jaar geleden de euro niet hebben ingevoerd. Hoeven ze niet bij te springen.

De vraag die op ieders lippen brandt: blijft het bij Griekenland? Europa heeft meer landen die op de ziekenboeg liggen. Spanje en Portugal bijvoorbeeld. Deze landen kennen een hoge werkloosheid (in Spanje bijna 20%) , een begrotingstekort die een veelvoud bedraagt van de maximale normtekort van -3% en een vastgoedmarkt die er niet bepaald gezond bij ligt.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021