Een goede akoestiek is belangrijk voor productiviteit en herstel


Geluid is een belangrijk element in ons dagelijks leven en kan meestal niet zomaar worden uitgeschakeld. Het is vaak sfeerbepalend, zowel positief als negatief. Een ruimte die te veel galmt, kan elke vorm van communicatie of concentratie bemoeilijken. Goede akoestiek is dan ook de basis voor comfort, een prettige leefomgeving en een productieve werksfeer.

Er zijn talloze factoren die het geluidsniveau in een ruimte bepalen: de situering, de afmetingen en de vorm. Maar ook het materiaal op de vloer, wat bij geluidsoverlast over het algemeen een van de meest makkelijke oplossingen is. Ronde gebouwen hebben een totaal andere akoestiek dan vierkante gebouwen. Hetzelfde geldt voor gebouwen met een hoog of laag plafond. Maar al te vaak overwegen de beheerders van gebouwen om een ruimte aan te passen door muren of plafonds te herconstrueren. Kortom; als het om geluid gaat, kijkt men vaak omhoog en niet naar beneden. Dat kost veel tijd en uiteraard heel veel geld. In plaats van verbouwingen aan het plafond is een vloer met tapijt namelijk een effectieve, kostenefficiënte en gezonde oplossing.

Door de huidige trend van de open kantoortuinen met flexibele werkplekken, wordt de noodzaak van een goede akoestiek steeds belangrijker. Het geluid van mensen die enthousiast op hun toetsenbord tikken, het gerinkel van telefoons of snel even overleg plegen kan immers storend zijn en niet erg bevorderlijk voor de productiviteit. Niet alleen op de werkvloer maar ook in schoolgebouwen. Tijdens tentamens is het immers niet wenselijk om door het geluid in de schoolgangen te worden opgeschrikt. Dit geldt ook voor leerlingen in de klas, die door het rumoer de les niet kunnen volgen of docenten die continue hun stem moeten verheffen. Naast productie en concentratie is een goede akoestiek ook belangrijk om uit te rusten of te genezen. Denk hierbij aan mensen die in een ziekenhuis herstellen. Overleg tussen zusters, rondlopende dokters en ‘de eetkar' produceren allemaal geluid dat de rust kan verstoren.

Om deze redenen hebben we onderzoek gedaan naar zachte vloerbedekking die we speciaal voor akoestiek kunnen inzetten in gebouwen. Dit bracht ons tot SoundMaster®. Tapijt reduceert het contactgeluid in het algemeen met 20 tot 30 dB. Met SoundMaster® wordt een extra reductie van meer dan 10 dB (bij proeven volgens ISO-norm 140-8 uitgevoerd in samenwerking met het erkende Duitse testinstituut SWA) gerealiseerd ten opzichte van de standaardwaarde. We hebben testresultaten waarbij de absorptie van omgevingsgeluid met 60 procent (bij proeven volgens ISO-norm 354 uitgevoerd in samenwerking met het erkende Duitse testinstituut SWA) is verbeterd. Tapijt is natuurlijk niet de enige oplossing, maar wel een effectief, relatief makkelijk en zeer kostenbesparend startpunt. Vanaf daar kan verder worden gedacht aan geluidsschermen en ‘slimme ruimtes' die door een specifieke constructie akoestisch zijn of worden.

Alexander Collot d'Escury, chief commercial officer van DESSO Group

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021