Zowel vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff als Jones Lang LaSalle steunen de aanpak van het het ministerie van VROM tegen de toenemende leegstand in de kantorenmarkt. Volgens JLL zijn de vandaag aangekondigde maatregelen van VROM mede een gevolg van het appèl dat JLL in maart deed op de politiek met het Randstad Office Market Outlook rapport. DTZ signaleerde eerder die dag dat de acties van minister Tineke Huizinga van VROM volgen op het kantorenmarktrapport 'Het aanbod veroudert' van DTZ dat onlangs verscheen.

Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff in een reactie: "De maatregelen die VROM voorstaat zijn noodzakelijk om de groei tegen te gaan van het aanbod van kantoorruimte dat al langer dan drie jaar wordt aangeboden op de markt. Het is goed om te zien dat de overheid de signalen uit de markt oppikt en nu ook daadwerkelijk maatregelen neemt."

Marijn Snijders, Chairman Jones Lang LaSalle Nederland: "Wij hebben begin maart in onze Randstad Office Market Outlook reeds uitdrukkelijk gepleit voor zeer selectieve nieuwbouw van kantoren enerzijds en stimuleringsmaatregelen van de overheid voor herbestemming of sloop van structureel aanbod van leegstaande kantoorruimte anderzijds. Dit om te voorkomen dat kantorenparken in Nederland de Vogelaarwijken van de toekomst worden. Het is daarom goed te zien dat de demissionaire minister Huizinga ook dergelijke concrete maatregelen durft te nemen."

Het ministerie van VROM maakte vandaag maatregelen bekend die ervoor moeten zorgen dat de toenemende leegstand wordt gestopt. VROM vindt dat nieuwbouw van kantoren in Nederland moet worden afgeremd en dat kantoren die leegstaan voor minimaal tien jaar een woonbestemming moeten kunnen krijgen, in plaats van het maximum van vijf jaar dat nu geldt.

Minister Huizinga van VROM wil dat nieuwbouw van kantoren alleen wordt toegestaan, indien gemeenten kunnen aantonen dat het bestaande aanbod, ook na herontwikkeling, niet aan de vraag voldoet. Door tijdelijke herbestemming voor tien jaar mogelijk te maken, via aanpassing van het Besluit Omgevingsrecht, wil ze transformatie naar bijvoorbeeld woningen bovendien bevorderen. De maatregelen moeten uiterlijk 1 januari 2011 van kracht worden.

Lees in VJ Profs uitgebreid de reacties van DTZ en JLL.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021