VVD: afschaffen hypotheekrenteaftrek zorgt voor 10 jaar crisis

De aanpak van de hypotheekrenteaftrek zoals voorgesteld door PvdA en D66 zal Nederland in een tien jaar durende economische crisis storten. Dat voorspelt Frans Weekers, Tweede Kamerlid voor de VVD in een interview met NVMnieuws, het nieuwsportaal van makelaarsvereniging NVM. Maar de hypotheekrenteaftrek zal geen breekpunt in de coalitiebesprekingen voor het nieuwe kabinet vormen, zo gaf Weekers toe.

Hij verwacht dan een daling van de huizenprijzen met 15 tot 20 procent. "We moeten leren van Zweden, waar de hypotheekrenteaftrek in het begin van de jaren negentig werd aangepakt. Dat stortte het land in een ongekende economische malaise. Het was geen ramp voor één jaar, maar voor tien jaar. De huizen in het land werden 30 tot 50 procent minder waard."

Weekers noemt de aanpak van de hypotheekrenteaftrek een ‘sociaal en economisch rampscenario'. De financieel woordvoerder waarschuwt voor het omvallen van banken en huisuitzetting van veel gezinnen. "Mensen zullen failliet gaan als deze plannen werkelijkheid worden. De financiële crisis wordt herhaald. Het voorzichtige economische herstel van de laatste tijd kunnen we dan op onze buik schrijven."

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021