Van de Coolwijk: Zet tijdelijk beheer in als Placemaking voor succesvolle gebiedsontwikkeling

Neem een gemiddeld bedrijventerrein uit de jaren '80 of '90. De leegstand neemt met name op deze plekken toe. De redenen zijn bekend en velerlei; minder duurzaam dan nieuwere bouw, vaak niet berekend op nieuwe ontwikkelingen in werken en mobiliteit en meer. Deze leegstand heeft vaak directe invloed op de belevingswaarde en het vestigingsklimaat van het gebied zelf en de gebieden waar het aan grenst, of dit nu woonwijken of stadscentra zijn. Kortom onwenselijk en er is dan ook vaak een bestuurlijke en maatschappelijke wens tot een nieuwe ontwikkeling van het bedrijventerrein.

Om tot een nieuwe invulling van het gebied te komen, worden vervolgens plannen ontwikkeld en toekomstvisies opgesteld. Wordt het gebied rucksichtslos gesloopt en nieuw ontwikkeld, of wordt er een meer geleidelijke strategie gehanteerd? Worden er nieuwe kantoren gebouwd, wordt het een plek om te recreëren en te wonen of wellicht een combinatie? Achter de tekentafel wordt een visie bepaald op basis van trends en ontwikkelingen. Wanneer deze visie staat is het echter belangrijk om ook de omgeving en gebruiker van de toekomst te betrekken bij dit gebied. Op die manier worden plannen van de toekomst nu namelijk ingebed in een behoefte, wat betekent dat er waarde wordt toegevoegd aan een gebied. Waarde die ervoor kan zorgen dat de ontwikkeling wordt bespoedigd en meer succes heeft.

Toevoegen van waarde aan het gebied en het op die manier initiëren van een ontwikkeling valt echter nog niet mee. Een ontwikkellocatie heeft doorgaans een bepaalde reputatie voor de omgeving en de uitdaging voor een ontwikkelaar is dan vaak ook het ombuigen van een negatieve ervaring naar een positieve ervaring. Zeker als de ontwikkeling door bijvoorbeeld procedures, aankooptrajecten soms lange tijd kan duren.

Denk Ruim! Actieve Placemaking als opmaat naar nieuwe bestemming
Geleidelijke creatie van waarde aan een gebied is dan het devies. De omgeving op een andere manier kennis laten maken met het gebied, waardoor het gebied aantrekkelijker wordt en het een 'vliegwieleffect' heeft op de gewenste ontwikkeling. Wij pleiten voor actieve Placemaking door tijdelijke invullingen die waarde toevoegen. Waarde creëren met behulp van ondernemers die op flexibele basis hieraan willen bijdragen. Denk aan winkelfuncties, creatieve ondernemers, organisatie van workshops in het gebied, etcetera. Allemaal publiekstrekkende functies die ten goede komen aan de leefbaarheid en mensen het gebied in lokken. Inwoners van de gemeente en daarbuiten worden uitgedaagd om een positieve ervaring te beleven. Voor de ondernemer die zich vestigt in het ontwikkelgebied een goede start door de vrijheid en mogelijkheden die een ontwikkellocatie biedt. Voor u een ideale manier om zo tijdens de ontwikkelfase waarde toe te voegen aan het gebied. Wie weet bevalt het zo goed dat tijdelijke invullingen worden verruild voor een vaste plek in uw plannen.

Goed begin is het halve werk
Of het nu gaat om winkelgebieden, kazerneterreinen of stadscentra, voor elke plek en opdrachtgever is er een passende strategie. Door ruim te denken en te kijken naar tijdelijke invullingen die aansluiten bij uw toekomstvisie voor het gebied maakt u van de leegstand van nu een vestigingsklimaat voor de toekomst.

Tips
- Bepaal welke functies u wilt stimuleren in het gebied als opmaat naar uw ontwikkeling;
- Ga vroegtijdig met projectbetrokkenen zoals gemeente of omwonenden in overleg om het tijdelijke gebruik te organiseren;
-Waarborg de levendigheid in een gebied door een juiste variëteit aan invullingen die aansluiten bij de omgeving.

Jeroen van de Coolwijk, directeur/eigenaar van leegstandbeheerder Dé Vastgoedbeschermer. 

Dé Vastgoedbeschermer is al vele jaren actief in Nederland als het gaat om het begeleiden van ontwikkellocaties met bijbehorende processen. Wij dagen u uit. Denk ruim! En ervaar.

Neem contact met ons op of kom langs op onze stand op de PROVADA, hal 10 stand 22. Van de Coolwijk is bereikbaar via jeroen@vastgoedbeschermer.nl of 088 636 00 00.



Reacties


Laatste nieuws