Rechtbank kraakt financieel beleid corporatie

De Limburgse woningcorporatie Wonen-Zuid moet zijn interne financiële controle beter op orde brengen en moet zijn personeel beter instrueren welk gedrag wel en niet door de beugel kan.

Dat blijkt uit een vonnis van de kantonrechter in Heerlen, dat deze week openbaar werd gemaakt. De rechter deed uitspraak over een ontslagaanvraag voor een wijkmeester van de corporatie. Wonen-Zuid wilde de man ontslaan omdat hij zijn dochter hebben bevoordeeld bij het verbouwen van een huis dat zij van de corporatie huurde. De rechter gaf geen toestemming voor het ontslag, mede omdat andere - nauwelijks of niet bestrafte - medewerkers in deze zaak veel meer boter op hun hoofd hadden.

De kwestie kwam aan het licht toen de aannemer die het huis had verbouwd een rekening stuurde ter hoogte van 50.000 euro in plaats van de begrote 5.000 euro. De corporatie schakelde een onafhankelijk onderzoeksbureau in, dat constateerde dat er veel mis was gegaan. Niet alleen hadden veel mensen zich met de verbouwing bemoeid, uiteindelijk was zelfs de vader van de huurster verantwoordelijk gemaakt voor de contacten met de aannemer.

De rechter weet dit echter meer aan naïviteit van de man dan aan kwade opzet: uit niets is gebleken dat de vader zijn dochter ten koste van de corporatie heeft willen bevoordelen of geheimzinnig heeft gedaan over zijn positie, aldus het vonnis. Voeg daarbij dat een aantal van zijn leidinggevenden ook (mondeling) opdrachten hadden doorgegeven aan de aannemer en de rechter kwam tot de conclusie dat de vader niet ontslagen mocht worden.

Behalve aan de aansturing van de medewerkers schort het volgens de rechtbank vooral aan de financiële controle van de corporatie. Uit (eenvoudig) onderzoek bleek dat de aannemer een groot aantal fouten had gemaakt in zijn facturen. Alle ten nadele van de corporatie. Het bedrijf trok uiteindelijk 38.000 euro van het bedrag weer terug voor eigen rekening. De rechtbank raadt de Wonen-Zuid dan ook dringend aan om de facturen van leveranciers beter te controleren.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021