Nieuw pop-up initiatief pakt leegstaande winkels aan

Pop-up stores rijzen de pan uit. 'Tijd voor actie' dacht Steffany Staman toen zij Vint-iets, Van niets iets maken, oprichtte. Aan VJ vertelt zij: "Ik richt pop-up winkels/showrooms in voor mensen die een winkel willen beginnen in de vorm van het pop-up concept. Op deze manier kun je tegen een lage huur een tijdelijke winkel openen om een breder publiek te bereiken in verschillende plaatsen."

Met een pop-up store kun je een merk, bedrijf of dienstverlening introduceren, onder de aandacht brengen of spullen verkopen. Wat is de rol van Vint-iets hierin? Staman: "Het voordeel voor een ondernemer is dat Vint-iets de aankleding, inrichting en de sfeerbeleving rondom het product of de dienst verzorgt. De ondernemer hoeft naar de shop alleen maar het product of de dienst mee te nemen en hierdoor zijn de investeringskosten laag om een winkel te starten."

Consumenten prikkelen
Maar wat is het voordeel van een pop-up store ten opzichte van een volwaardige winkel? Hierop antwoordt Staman: "Tijdelijke winkels voorzien in een bepaalde behoefte omdat je geen langdurige huurcontracten af hoeft te sluiten tegen hoge huurprijzen. Het wisselende aanbod van pop-up stores verhoogt de beleving en de aantrekkingskracht in de winkelgebieden. Door gebruik te maken van social media wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en de consumenten moeten het gevoel krijgen dat ze iets missen als ze geen bezoek hebben gebracht aan de pop-up store. Via de social media kunnen klanten en geïnteresseerden het bedrijf of het product volgen en op een andere locatie een bezoek brengen aan de pop-up store. Dit fenomeen geeft een nieuwe boost aan de winkelbeleving."

Zij vervolgt: "Startende ondernemers en bijvoorbeeld webwinkels hebben vaak niet de financiële mogelijkheden en middelen om de hoge huren te betalen die gevraagd worden voor de leegstaande panden. Wat mij betreft is dit één van de oorzaken van de langdurige leegstand van panden. In het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen is er een tendens gaande dat er nieuwe kansen en initiatieven worden gecreëerd voor mensen die iets willen delen."

Duurzaamheid
Waarmee onderscheidt Vint-iets zich? "Ik maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande spullen om verspilling tegen te gaan, dus hergebruik, recycling en upcycling staan centraal. Op deze manier laat ik mensen inzien dat er niet altijd een groot budget nodig is om op te vallen", zegt Staman.

Verhuurkans vergroten
Vint-iets houdt zich niet alleen bezig met de mogelijkheden van een pop-up store, maar Staman zet zich ook in om winkelleegstand aan te pakken. "Vint-iets kan bijvoorbeeld ook ingeschakeld worden om etalages van leegstaande panden een andere uitstraling te geven om de kans op verhuur te vergroten. Een aantrekkelijke uitstraling verandert het kille lege straatbeeld waardoor er een andere winkelbeleving ontstaat."

Autoshowroom
Er staan veel autoshowrooms in het land leeg, zoals VJ vorige week woensdag op de seminar hierover te horen kreeg. Maar er zijn ook kansen in autoshowrooms, want Staman is in een leegstaande autoshowroom in Heeten een pop-up showroom gestart. Zij zegt hierover: "De autoshowroom stond al een tijd leeg en ik kreeg van de eigenaar de gelegenheid om mijn concept in deze showroom toe te passen. Ik heb het verbouwd tot een multifunctionele ruimte die te gebruiken is voor diverse doeleinden, zoals opslag voor mijn decoratiematerialen, een presentatieruimte en het is een geschikte locatie voor fotoshoots en workshops. De eigenaar heeft mij een jaar de tijd gegeven om dit concept in de markt te zetten, zonder dat ik hiervoor huur hoef te betalen. De gunfactor heeft hierbij een bepalende rol gespeeld en uiteraard het creëren van kansen voor een startende ondernemer. Hij zag een win-win situatie voor beide partijen: er is weer leven in de showroom waardoor het pand representatiever wordt voor mogelijke toekomstige huurders. En ik kan mijn concept uitrollen en iets betekenen voor andere starters. Daarbij is het fijne van dit pand dat er veel lichtinval is en door de constructie is er geen verwarming nodig waardoor er geen energiekosten zijn".

Charlotte Bijenveld



Reacties


Laatste nieuws