Vandaag word ik geïnterviewd door een journalist van Trouw. Dit dagblad start een serie waarin commentaar wordt geleverd op de bezuinigingsvoorstellen. Mij wordt de vraag gesteld: ‘Wat vind je opvallend in de voorstellen?'. Ik geef aan dat ik vooral het voorstel om een bezitsbelasting in te stellen opmerkelijk vind. Dit is een belasting die de schatkist helpt, maar niet de woningmarkt.

De verhoging van de huur met meer dan de inflatie mag niet bij de verhuurders terecht komen. De woningmarkt is het meest gediend bij investeringen in zowel de bouw van nieuwe woningen als in de wijken. Meer inkomsten uit huur betekent meer investeringen. Het is een belasting die zowel de corporaties, de particuliere verhuurders als de institutionele beleggers raakt.

Ik vermoed dat er bij de leden van de IVBN - de koepel van de institutionele beleggers - stoom uit de oren komt in verband met deze bezitsbelasting. Gedeelde smart is halve smart. Bezitsbelasting is in de kern een fundamentele ingreep. Huurinkomsten komen terecht bij de verhuurders en worden door corporaties weer in de volkshuisvesting geïnvesteerd.

Met de bezitsbelasting zouden volkshuisvestingsmiddelen toevallen aan de schatkist. Hiermee wordt als het ware een kraantje aangebracht waarmee inkomsten van verhuurders kunnen worden afgetapt.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021