Amsterdam: Bibliotheek Prinsengracht wordt Hyatthotel

De voormalige openbare bibliotheek aan de Prinsengracht wordt een Hyatthotel, bevestigt Bram Hagemeier, manager van projectontwikkelaar Aedes Vastgoed aan de lokale media.

Volgende week beginnen de werkzaamheden aan het gebouw, dat kadastraal loopt van Prinsengracht 587 tot Keizersgracht 440 - bijna twaalfduizend vierkante meter. Het stond leeg sinds de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in 2007 verhuisde naar de nieuwbouw aan het Oosterdok.

Aedes Vastgoed kocht het gebouw in 2007 voor 18,5 miljoen euro om er een hotel om te vestigen.

Volgens de plannen van het eerste uur zal aan de Prinsengrachtzijde met hotel en café sprake zijn van 'ontspanning en ontmoeting', terwijl aan de Keizersgrachtzijde met ateliers, studio's, een designmuseum en een designbibliotheek aan 'informatie' wordt gedaan. Men sprak over 'een samenhangend en innovatief concept dat voorziet in vraag van zowel de stad als de creatieve sector'. Ontwerper Marcel Wanders, met wie Aedes Vastgoed eerder het Westerhuis ontwikkelde, is de man waarmee de projectontwikkelaar kon voldoen aan gemeentelijke eisen aangaande 'representatieve huisvesting voor de creatieve sector', waarna de bestemming van het gebouw werd gewijzigd.

Aedes en Wanders zijn in het OBA-project van meet af gezamenlijk opgetreden als ontwikkelaars, hoewel Wanders zakelijk gezien met het OBA-project geen partij is - althans voor zover na te gaan bij de kamer van koophandel. Wanders, zegt Hagemeier, zal voor het hele gebouw de interieurs ontwerpen, in samenwerking met exploitant Hyatt.

Op de vraag of het hotel, een vijfsterrenhotel waarvan naam en verdere details volgende week worden gepresenteerd, een echt 'Wanders' zal worden of toch meer een Hyatt, zegt Hagemeier: ''Het wordt een samenwerking waarin beide een zeker stempel zullen drukken.''

Marcel Wanders heeft internationaal naam gemaakt als ontwerper van meubels en interieurs. Hij kocht in samenwerking met Aedes Vastgoed het Westerhuis, waar hij zijn studio vestigde en ging wonen, en studio annex kantoorruimte verhuurt aan bedrijfjes die in de creatief zijn.

De bouwvergunning voor de verbouwing van de Prinsengracht (geraamd op bijna vijf miljoen) is zo goed als rond. Nu een exploitant bekend is, kan ook de exploitatievergunning worden aangevraagd. Omdat de oude OBA een gemeentelijk monument is, moet de gevel worden gehandhaafd .

De ontwikkelaars willen het hotel nog dit jaar openen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021