Rabo voorspelt 5% groei industrie, bouwsector krijgt het zwaar

Nadat eerder al de collega's van ING en ABN Amro met opbeurende prognoses voor de industrie kwamen, geeft nu ook de Rabobank positieve signalen af. In haar sectorprognose voor de industrie voorspe de bank voor 2010 een groei van bijna 5 procent.

Door omvangrijke stimuleringspakketten is de wereldvraag naar industriële producten weer op gang gekomen. Ook de afname in het tempo van de voorraadafbouw is een impuls voor de afzet van de industrie. Dit herstel zal naar verwachting doorzetten door (wereldwijde) verbetering van het economisch klimaat. Voor 2010 verwacht Rabobank een omslag met een omzetgroei van bijna 5%. Daarmee maakt de industrie een klein deel goed van het omzetverlies van 19,5% in 2009.

Voor het gehele Nederlandse bedrijfsleven voorziet Rabobank in de sectorprognoses 2010 een voorzichtige terugkeer naar groei. Dit economisch herstel is nog fragiel en komt vooral door toenemende vraag op de wereldmarkten. Met name sectoren als industrie, groothandel en transport kunnen hiervan profiteren. Branches die meer afhankelijk zijn van bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen in Nederland, kunnen dit herstel in 2010 alleen maar proberen te 'volgen'. Ondertussen zien bedrijven uit naar verbetering van het consumenten- en producentenvertrouwen in de loop van dit jaar.

Na een dramatisch 2009 krabbelt de economie in 2010 weer op. 'Het ergste is achter de rug, maar ondanks het fragiele herstel is de bedrijvigheid in veel sectoren nog niet op het niveau van begin 2008,' verklaart MKB-sectormanager Henri Cocu van Rabobank. Volgens de vooruitzichten krijgt de laatcyclische bouwsector het ook dit jaar nog zwaar te verduren: "De bouw is de enige sector die in 2010 de omzet nog fors ziet dalen."

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021