Het gaat helemaal niet goed met de positie van de zelfstandige winkelier. Corio maakt zich ernstig zorgen over de sterke afname van het aantal zelfstandige winkeliers en vreest zelfs voor het uitsterven daarvan. Uit een eigen onderzoek dat Corio recent heeft laten uitvoeren naar het winkelaanbod in Nederland, blijkt dat de afname van het aantal zelfstandige winkeliers veel zorgwekkender is dan tot nu toe werd aangenomen. In de stad Utrecht is bijvoorbeeld in het belangrijkste winkelgebied nog minder dan 1% van de winkelruimte in gebruik bij een zelfstandige ondernemer. Daar wil Corio wat aan doen.

Over tien jaar zal de zelfstandige winkelier uit de belangrijkste winkelgebieden in Nederland zijn verdwenen als er niet wordt ingegrepen, zo vreest het vastgoedfonds. Corio wil dit afbraakproces proberen te stoppen. Morgen middag overhandigt John van Haaren, ceo van Corio Nederland, in Hoog Catharijne het rapport Zelfstandig winkeliers in Nederland aan de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen.

Van Haaren: "Er moet snel een einde komen aan deze tendens, dit is in het belang van zowel consumenten, retailondernemers als de vastgoedsector.De mogelijkheden om de zelfstandige winkeliers in de centra te houden zijn echter beperkt. Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder."

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021