C&W verwacht €5 mrd aan beleggingen in 2010

De grootste transactie van het afgelopen kwartaal was de verkoop van een deel van de winkelportefeuille van Unibail-Rodamco aan Wereldhave van in totaal € 207 miljoen. Het beleggingsvolume was met € 565 miljoen het hoogst in winkelvastgoed waarvan € 420 miljoen in winkelcentra. In totaal is circa € 347 miljoen in kantoren belegd. Dat meldt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in een analyse over de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. Vastgoedjournaal meldde al afgelopen vrijdag dat deze markt in het eerste kwartaal van 2009 qua volume is verdriedubbeld. 

De grootste transactie was de verkoop van de kantoorontwikkeling het Facet in Utrecht van € 65 miljoen. Het totale beleggingsvolume in bedrijfsruimte is € 248 miljoen. Mondjesmaat worden in deze sector steeds meer grootschalige logistieke centra verkocht. 

Het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed is in het eerste kwartaal van 2010 uitgekomen op € 1,2 miljard. Dit is meer dan een verdriedubbeling vergeleken met het totale beleggingsvolume van het eerste kwartaal in 2009. Hoewel de beleggingsvolumes toenemen en de top aanvangsrendementen weer onder een lichte neerwaartse druk staan is het zeker niet zo dat Nederlandse beleggingsmarkt op de oude voet verder gaat. De markt is vanwege de crisis fundamenteel veranderd.

Sinds de zomer van 2009 is een deel van de Nederlandse beleggingsmarkt duidelijk herstellende. Zo stabiliseerden de top aanvangsrendementen en nam ieder kwartaal het beleggingsvolume toe.
In het eerste kwartaal van 2010 bereikte het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed een totaal van € 1,2 miljard, dit totaalcijfer is opgebouwd uit 109 transacties boven € 1 miljoen. Verreweg de meeste transacties hadden een volume tussen de € 1-5 miljoen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021