NVB constateert 80% stijging nieuwbouwverkopen in eerste twee maanden 2010

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 79% meer nieuwe woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de NVB, Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers naar aanleiding van de Thermometer Koopwoningen. In totaal zijn in januari en februari bijna 4 duizend nieuwe koopwoningen verkocht door Nederlandse ontwikkelaars. Dat ligt in lijn met de eerdere schatting deze week door de NEPROM van 5500 nieuwbouwwoningen met GIW-garantie voor het 1e kwartaal dit jaar. 

Daarmee krabbelt de zwaar getroffen verkoop van nieuwe woningen verder uit het dal, aldus de NVB. "Toch zullen veel bouwvakkers hier niet onmiddellijk van profiteren, omdat de bouw altijd na ijlt. Voor veel bouwbedrijven begint de crisis daardoor nu pas echt.

Deze halfjaarlijkse rapportage die samen met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft wordt opgesteld, laat goed zien dat de verkoop van nieuwe koopwoningen langzaam aan het opkrabbelen is, maar dat er nog een lange weg te gaan is. In normale jaren en bij een gezonde markt verkopen de gezamenlijke Nederlandse ontwikkelaars altijd zo'n ruime 4 duizend woningen per maand. Precies een jaar geleden, in het begin van 2009, was dat door de crisis ingezakt tot iets meer dan duizend verkopen per maand. Geen andere economische sector met een vergelijkbare omvang was daarmee zo diep gevallen, ook al omdat de verkochte nieuwe huizen gemiddeld 15% kleiner en goedkoper waren dan vóór de crisis. Vanaf de zomer vorig jaar is de klim omhoog ingezet en dat is op zich goed nieuws. Desondanks is de verkoop van nieuwe koopwoningen (ook met dit goede nieuws) nog altijd ruim de helft kleiner dan voorheen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021