Fokkema (NEPROM): 2009 was een teleurstellend jaar maar we zijn de dip voorbij

Het ergste hebben de projectontwikkelaars van Nederlandse koopwoningen nu wel achter de rug. "Het afgelopen jaar 2009 was een teleurstellend jaar waarbij uiteindelijk maar 17.500 koopwoningen zijn verkocht. Maar we denken dat we de absolute dip van het eerste kwartaal van 2009, toen slechts 3150 woningen verkocht zijn, wel voorbij zijn. Dit jaar rekenen we op circa 25.000 verkochte woningen", aldus directeur Jan Fokkema van de NEPROM tegenover Vastgoedjournaal deze ochtend.

Fokkema reageert op het gisteren verzonden nieuwsbericht van de NEPROM, de vereniging van Nederlandse projectontwikkelaars, waarin zij verwachten op een verder oprukkend herstel van de koopwoningmarkt. Voor het bijna afgelopen eerste kwartaal van dit jaar schat Fokkema voorzichtig in dat er 5500 woningen zullen worden verkocht. "Het is nog een slag in de lucht maar het is wel een indicatie dat het herstel aanhoudt."

De getallen aan verkochte woningen die het NEPROM in haar berekeningen hanteert, betreffen woningen die uitsluitend met GIW-garantie (Garantie Instituut Woningbouw) zijn verkocht. Volgens Fokkema hebben de NEPROM een aandeel van circa de helft van de genoemde woningproductiecijfers.

"2009 was een teleurstellend jaar met een verkoopproductie van slechts 17.500 koopwoningen. In 2008 lag dat nog op circa 25.000, in 2007 op 36.000 en in 2006 was dat circa 42.500 stuks. Voor dit lopende jaar hopen we uit te komen op 25.000 stuks en daarmee breken we met de neergaande lijn,"aldus Fokkema. Hij hoopt wel dat met het aantreden van het nieuwe kabinet de media verschoond blijven van ‘ongecontroleerde berichten' over bijvoorbeeld het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. "Zulke berichten bruuskeren het prille herstel en is Leiden in last."

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021