‘Neem verantwoordelijkheid voor de leegstand’

Voelen we ons verantwoordelijk voor de leegstand? Dat was een van de vragen uit de jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council. Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance voelt dat zeker: “Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid voel ik me verantwoordelijk voor het oplossen van de leegstand omdat de aanpak van leegstand leidt tot waardebehoud of nog liever waardegroei van de bestaande stedelijke omgeving.”

Zijn collega Hugo Ouwehand is het daarmee eens: “Ik voel me zeker verantwoordelijk voor de keuzes die wij maken met betrekking tot financieringen van bijvoorbeeld nieuwbouw waarvan je van te voren kan weten dat er langdurige leegstand gaat ontstaan op die plek of elders. Bij dergelijke financieringsverzoeken ben ik zeer kritisch.” Hij geeft echter ook aan dat je als financier geen totale invloed hebt op de leegstand. 

Voormalig wethouder van Amsterdam Maarten van Poelgeest vindt dat de verantwoordelijkheid bij de eigenaren van leegstaande (kantoor)panden ligt. “Door overaanbod staan gebouwen soms jaren leeg. Afboeken naar de reële waarde van het pand is de enige oplossing voor dit probleem.”  

Peter Willem van Calis van Arcadis vindt het te makkelijk om de verantwoordelijkheid op de regelgever of de eigenaar af te schuiven: “Ik kan zelf ook mede verantwoordelijkheid nemen door te laten zien wat mogelijk is met leegstaand vastgoed en met mijn kennis goede voorbeelden te creëren.” 

Lees meer in de Jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022