Noord-Nederland - Notarissen veilen steeds vaker samen

Steeds meer notarissen in Noord-Nederland sluiten zich aan bij Noordelijke Vastgoedveiling. Deze stichting, actief sinds januari 2006, organiseert inmiddels eens per maand een executieveiling van gemiddeld 15 woningen en bedrijfspanden per keer.

De laatste jaren neemt ook in Noord-Nederland het aantal gedwongen verkopen van onroerend goed toe. Steeds meer huiseigenaren kunnen de lasten niet meer opbrengen als gevolg van echtscheiding of doordat ze werkloos zijn geworden. De bank kan uiteindelijk een notaris inschakelen voor een gedwongen verkoop.

Tot vier jaar terug handelde elke noordelijke notaris zo'n klus zelf af. "Maar samenwerken heeft veel voordelen", legt de Groningse notaris Jan-Jaap Lambeck uit. "Met een gezamenlijke veiling trek je om te beginnen een groter publiek. En tijdens de veiling zelf gaat het er georganiseerder aan toe in de zaal. Er is een toezichthouder, die zorgt dat het publiek een beetje stil is en dat iedereen op zijn plek blijft zitten."

In vier jaar tijd is het aantal geveilde huizen en bedrijfspanden al verdubbeld. Inmiddels hebben zich in bakermat Groningen 22 notarissen aangesloten. Ook tien Drentse kantoren doen sinds dit jaar mee. IEnkele Friese notarissen overwegen eveneens lid te worden.

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021