Hans de Boer bij DGBW: “Investeer in verduurzamen woningbouw, het levert 18.000 banen op”

Gisteren vond de officiële opening plaats van de vierde editie van de Dutch Green Building Week. In de Eusebiuskerk gaven tal van interessante sprekers hun visie op het thema van deze week: Green Results. Het congres werd geopend door burgemeester Herman Kaiser van Arnhem. Hij vertelde met trots over zijn gemeente en tevens plaats van handeling van het congres. Arnhem en haar Eusebiuskerk. Ook het beste gebouw van Nederland staat in Arnhem: Rozet. "En op de tweede plek komt het Rijksmuseum, ik noem het maar even, als feit", vertelde de burgervader. 

Kunstenaar Daan Roosegaarde liet inspirerende beelden zien van hoe 'we de nieuwe wereld aan het prototypen zijn'. Roosegaarde: "Maar het gaat er niet om dat we zeggen: oud is suf en nieuw is goed. Het gaat erom dat we een koppeling leggen tussen de oude en de nieuwe wereld. Hierdoor ontstaan nieuwe dingen." Roosegaarde probeert naar de wereld te kijken met een kinderlijke blik. Het levert verfrissende ideeën op.

Dat deden de leerlingen van drie Gelderse basisscholen ook. Zij onderzochten hoe duurzaam hun schoolgebouw is. En wat er beter kan. Tijdens het congres presenteerden zij hun bevindingen, onder leiding van Laurentien van Oranje van de Missing Chapter Foundation, aan verschillende besluitvormers en CEO's. De kinderen waren het er vooral over eens dat afval inzamelen leuker moet. Bijvoorbeeld door het maken van een 'basketbak', zo was het idee. De CEO's waren enthousiast en gaan een dergelijke bak ontwikkelen en leveren. Ook vonden de kinderen dat de schoolpleinen groener kunnen, bijvoorbeeld met moestuintjes. Daarnaast kon het wel wat minder met het koffiegebruik van de juffen en de meesters. Over wie ze het meest vertrouwden als het om duurzaam bouwen ging, zei een kind treffend tegen Laurentien van Oranje: "U, want u bent de prinses." 

Investeer in verduurzamen woningbouw

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer vertelde de bezoekers over waar VNO-NCW voor staat: economische groei, ambitie en ondernemerschap. "En ik ben nog nooit zo optimistisch geweest over onze economie dan op dit moment", aldus De Boer. Hij ziet veel kansen in de hightech-industrie en de agri-sector. De Boer denkt dat deze sectoren in potentie kunnen verdubbelen wat betreft export. Ook ziet hij kansen in het verduurzamen van woningen. Hij rekent voor: "We hebben 1,8 miljoen woningen die verduurzaamd moeten worden. Dat kost per woning rond de 40.000 euro. Een opdracht voor de markt van zo'n 80 miljard euro, goed om 10 jaar lang maar liefst 18.000 werknemers aan de slag te houden." Volgens Hans de Boer kan een platform als de Dutch Green Building Council hier een belangrijke rol in spelen.

Foto van Hans de Boer is van Rob Severijnen (Photoworkx)

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022