Schiphol: commotie over BREEAM-certificaat voorbarig

De wens van vastgoedpartijen om met het eerste duurzaam gecertificeerde kantoorgebouw te komen is zo groot dat het soms iets te snel gaat. Vorige week meldde Vastgoedjournaal het bericht dat ontwikkelaar Schiphol Real Estate met de oplevering van het TransPort gebouw voor Transavia op Schiphol-Oost haar eerste duurzame, BREEAM-gecertificeerde gebouw op de markt heeft gebracht. Dat bleek iets te voorbarig, want de Dutch Building Green Council (DGBC) meldde ons de dag erop dat er nog geen BREEAM-NL keurmerk hiervoor is afgegeven. Maar ontwikkelaar Schiphol stelt dat ze dit nooit hebben beweerd.

"We hebben nooit beweerd dat we een BREEAM-certificaat voor het gebouw TransPort hebben gekregen, wel dat het meeloopt in een certificeringstraject hiervoor. We begrijpen niet dat hierover commotie is ontstaan", zegt een woordvoerder van Schiphol Real Estate.

Toch was het persbericht van Schiphol Real Estate kennelijk niet helder genoeg voor DGBC die de dag erop meldde met de woorden: "Het is absoluut niet waar dat het TransPort gebouw het allereerste BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat heeft gekregen. Er is namelijk nog geen enkel certificeringtraject volledig afgerond en dus ook nog geen enkel certificaat uitgereikt. Het is wél een feit dat TransPort met een certificeringtraject bezig is, net als verschillende andere bouwwerken", stelt Marieke Olsthoorn, woordvoerdster van DGBC.

Het gebouw waar het om gaat, TransPort, heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 10.800m2 en is verhuurd aan de luchtvaartmaatschappijen transavia.com en Martinair die er hun hoofdkantoor vestigen. De bouw is gestart op 17 maart 2009. Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen. De bouw is gerealiseerd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021