Het organiseren van een Thuisblijvers Borrel door Vastgoedjournaal als alternatief netwerkevenement voor de vastgoedbeurs in Cannes bleek gisteren een absolute schot in de roos. De opkomst was overweldigend te noemen met lange rijen bezoekers voor de deur van Brasserie Amsterdam in de RAI. Al een uur nadat de deuren om 17 uur opengingen zat de Brasserie bomvol. Naar schatting maakten ongeveer 300 vastgoedprofessionals uit alle windstreken de gang naar Amsterdam.

Terwijl de ´oude´ media zich bezig hield met de verslaggeving aan de Côte d´Azur was de nieuwe media zoals het online vastgoedmedium Vastgoedjournaal druk in Amsterdam aan het (net)werken. Om in de Franse sfeer te blijven zorgde Vastgoedjournaal voor toepasselijke muzikale begeleiding van een tweemansformatie die verschillende Franse chansons ten beste gaven. Vastgoedadviseur CBRE had als aardigheidje ter plekke een keycord voor iedereen beschikbaar waar de bezoekers hun visitekaartje aan konden vastklikken.

Een rondje langs de bezoekers maakt direct duidelijk dat de Thuisblijvers Borrel het evenement is waar de vastgoedsector op wachtte. "Een goed initiatief om tijdens de MIPIM met een alternatief netwerkevenement in Nederland te komen. Daar is zeker behoefte aan", zegt bezoeker Donald Schuurman die samen met zijn zoon Jeffrey het Haagse makelaarskantoor van DRS Properties leiden. "Volgens mij zijn wij de enige die uit Den Haag zijn gekomen". Over de Haagse woningmarkt zegt Schuurman dat koopappartementen tot anderhalve ton nog prima lopen. "Daar krijg je nog makkelijk financiering voor. Boven de anderhalve ton is de koopwoningmarkt nog steeds heel moeilijk", aldus Schuurman.

Patrick Schelvis, commercieel directeur van huisvestingadviseur SV Interieurgroep, vindt de Thuisblijvers Borrel erg nuttig voor het verbreden van zijn netwerk. Over de eigen vooruitzichten dit jaar zegt Schelvis dat er nog steeds weinig locatiebeslissingen worden genomen. "Ik zie weinig verhuisbewegingen van bedrijven in onze regio (Rotterdam). De huurprijzen zijn op veel locaties nog te hoog. Die moeten eerst naar beneden. Ik verwacht pas volgend jaar een toename in het aantal verhuizingen."

"Deze Thuisblijvers Borrel is juist erg noodzakelijk. Je moet in de vastgoedsector elkaar makkelijk kunnen vinden", zegt Erik-Jaap Scheer, directeur van BK Ruimte & Milieu, een gespecialiseerd bureau met expertise op het terrein van milieuwetgeving en ruimtelijke ordening. Scheer vindt zichtbaarheid van het bedrijf in de vastgoedsector essentieel. "Daarom staan wij al vier jaar met een eigen stand op de vastgoedbeurs PROVADA, ook dit jaar zullen wij in juni op de komende PROVADA van de partij zijn."

Voor Roy van Eijsden van adviesconcern Royal Haskoning is de Thuisblijvers Borrel het eerste netwerkevenement die hij van Vastgoedjournaal bezoekt. "Een prima initiatief hoewel het me opvalt dat er wel veel adviseurs hier aanwezig zijn."

Uit de lijst van aanmeldingen voor dit netwerkevenement blijkt een mix van adviseurs, financiers, overheidsinstellingen en beleggers. Diverse kopstukken zoals Foppe Kooistra van ASR Vastgoed Ontwikkeling hadden toegezegd om te komen. Ook voormalig ceo Peter Noordanus van ontwikkelaar AM liet zich gisteravond even zien.

Verschillende aanwezigen spraken hun ongenoegen uit over de extreem hoge kosten bij de Franse vastgoedbeurs MIPIM die op dat moment 2000 km zuidelijker aan de gang was. De kosten van stands, toegang en het verblijf zelf, lopen echt de spuigaten uit. Maar er is meer waarover gemopperd wordt. Uit Cannes kwam vandaag het bericht dat verschillende Nederlandse partijen naar de burgermeester van Cannes zijn toegestapt uit onvrede over de bemoeizucht van de weinig flexibele MIPIM-organisatie om niet-standhouders te beboeten die elders in Cannes eigen bijeenkomsten organiseren. Over een vergelijkbare kwestie heeft Vastgoedjournaal al eerder een eigen commentaar gewijd, maar deze zaak bewijst opnieuw dat veel Nederlandse vastgoedpartijen wel helemaal klaar zijn met de MIPIM.

De Thuisblijvers Borrel smaakt naar meer. Vastgoedjournaal is van plan regelmatig dergelijke thema-evenementen op touw te zetten. Zo zal in oktober aanstaande bij de komende Expo Real vastgoedbeurs opnieuw een thuisblijvers Borrel worden georganiseerd. Hou de site van hiervoor in de gaten.

KLIK OP DE LINK VOOR HET GEHELE FOTO-OVERZICHT

 

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021