JLL vreest voor Vogelaarwijken in kantorengebieden

Jones Lang LaSalle maakt zich ernstig zorgen over de teloorgang van bepaalde perifere kantorengebieden in de Randstad. Topman Marijn Snijders van JLL vreest zelf dat sommige kantorengebieden de achtergestelde Vogelaarwijken van de toekomst worden. Om dat te voorkomen moet absoluut haast worden gemaakt met stedelijke herontwikkeling, herstructuring, infrastructurele vooruitgang en verduurzaming.Daarvoor pleit JLL in de vandaag op de vastgoedbeurs MIPIM gepresenteerde Randstad Office Market Outlook.

De belangrijkste obstakels voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad zijn volgens de auteurs van het JLL rapport de congestie en het gebrek aan ruimte gecombineerd met het stilvallen van gebiedsontwikkelingen en kwaliteitsverbetering van woon- en werkmilieu. De vastgoedadviseur wijst op het belang van de invoering van de ‘Crisis- en herstelwet'. De productiviteit in de bouw neemt af, de werkloosheid en het aantal faillissementen zal fors toenemen en de aantrekkelijkheid van de Randstad als vestigingsgebied zal verdampen, omdat er niet (voldoende) wordt geïnvesteerd in het op peil houden van de woningvoorraad. Terwijl juist dit laatste de aantrekkelijkheid van de Randstad als vestigingsgebied voor kantoorgebruikers de afgelopen jaren in hoge mate heeft versterkt.

Marijn Snijders, Chairman Jones Lang LaSalle Nederland: "De grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat kantoorgebieden geen ‘Vogelaarwijken' worden. Als overheid en marktpartijen de handen niet ineenslaan voor herstructurering van bestaande locaties en aanzienlijk gaan investeren in de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit, zal de structurele leegstand verder toenemen."

Meer details over de toekomst van de Nederlandse vastgoedmarkt in het VJ Profs gedeelte.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021