Onderzoeksbureau: terugval verhuur Amsterdamse kantoren valt juist reuze mee

Het gaat veel minder slecht met de verhuur van Amsterdamse kantoren als sommige vastgoedadviseurs en vakbladen de markt willen doen geloven. Waar geschermd wordt met opnamedalingen van 30 tot maar liefst 70% vorig jaar, daar komt het Amsterdamse onderzoeksbureau Kantorenmonitor op basis van ‘feitelijke ontwikkelingen' op een teruggang van slechts 14%. Vastgoedjournaal heeft Kantorenmonitor gevraagd waarom zij op een veel lager cijfer uit zijn gekomen.

"Dat wij op een lagere terugval in de opname hebben kunnen constateren heeft te maken dat wij veel meer opnametransacties in 2009 hebben geregistreerd. Zo telde ik alleen al 835.000 m2 aan verhuurtransacties voor de regio Amsterdam. Anderen hebben dat aantal nog niet eens voor heel Nederland", zegt Ad Wagemakers, eigenaar van Kantorenmonitor BV, tegenover Vastgoedjournaal.

Volgens Wagemakers stellen Vastgoedmarkt en Boer Hartog Hooft dat de verhuur in de regio Amsterdam met zo´n 30 procent is teruggevallen, Van Gool 40 procent, en meldde PropertyNL voor Amsterdam een daling met bijna 70 procent.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021